Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen door Jolanda Driesse-Bosland

Het naaiatelier

"De envelop is in mijn handen en ik besef dat ik nog iets vergeten ben. Alle letters krijgen dezelfde dikte; de fijnschrijver krast over het papier. Mijn initialen, mijn merk." De Afghaanse Jabir is als twaalfjarige vluchteling in Nederland terecht gekomen. Hij verblijft hier illegaal en heeft een thuis gevonden in het naaiatelier van kunstenares Elna.

Jabir is een begaafd kleermaker - van kinds af aan werkte hij mee in het naaiatelier van zijn Afghaanse oom. Als hij een opdracht krijgt voor het ontwerpen van een trouwjurk, is hij de koning te rijk. Maar het geluk lijkt van korte duur als plotseling een oude bekende opduikt in het atelier. Met de komst van Jabirs neef Ramin gaan oude wonden open en komen diep weggestopte geheimen aan het licht. Terwijl Jabir verbeten werkt aan de voltooiing van zijn ontwerp, staat plotseling de vreemdelingenpolitie voor de deur van het naaiatelier.

Met de naaimachine onder zijn arm vlucht Jabir naar een kraakpand in de buurt, waar hij kennis maakt met de gehandicapte Herbert. Op de vlucht voor alles en iedereen moet Jabir in het reine komen met zichzelf en zijn neef. Hoe kan hij echt vrij zijn? Zal liefde overwinnen of kiest hij de weg van de haat? "Met welk gebaar kies je je vrijheid?" Deze vraag wordt leidend in het bestaan van Jabir.

Het thema van het actieboek van de Week van het Christelijke Boek 2016 is heel actueel. De niet aflatende vluchtelingenstroom krijgt een gezicht in de persoon van de Afghaanse Jabir. De schrijfster weet waar ze over praat - ze woont met haar gezin in de multiculturele Utrechtse wijk Kanaleneiland. Daar staat het Huis van Vrede, een christelijke geloofsgemeenschap waar mensen uit diverse culturen elkaar kunnen ontmoeten. Het naaiatelier maakt onderdeel uit van de activiteiten die de geloofsgemeenschap organiseert. Door de ontmoetingen in het naaiatelier en tijdens gesprekken bij de huiskringen van de geloofsgemeenschap ontving de schrijfster inspiratie voor deze novelle. Ze heeft zich daarnaast goed ingelezen in de Afghaanse cultuur en de gevaren die een (illegale) vluchteling omringen.

Het naaiatelier is een indringende novelle, die aan het denken zet en je niet zomaar loslaat. Een aanrader! Tot 20 maart a.s. is het actieboek gratis verkrijgbaar in de christelijke boekhandel, bij aanschaf van tenminste € 12,50 aan boeken. Na deze periode kost het boek ca. € 4,50. De producten die gemaakt worden in het naaiatelier op Kanaleneiland zijn overigens ook te koop. Meer informatie: www.hetnaaiatelier.com of op www. huisvanvrede.org.

Mirjam van der Vegt (1977) is schrijfster en spreekster en heeft diverse romans op haar naam staan. Daarnaast organiseert ze diverse stiltetrainingen en workshops.

Mirjam van der Vegt
2016, uitgeverij Mozaïek
96 blz., € 4,50
ISBN 9789023 996781

Teken van Leven

"Getergd staarde de vader naar het offer. Tranen zo groot als bloeddruppels stroomden over zijn wangen. Hij volgde de rook naar boven tot in de hemel. Toen keerde hij zich om. Hij wist dat het goed was." Voor Goede Vrijdag en Pasen lijken meestal wat minder verhalenbundels voorhanden dan voor de periode rond Kerst. Uitgeverij De Banier speelt hier op in door het presenteren van een bundel met dertien nieuwe verhalen voor de Paastijd.

De bundel valt op door de veelzijdigheid wat betreft het onderwerp en de setting van de verhalen. Een Paasontbijt in het verpleeghuis, een streekbus in de negorij van Guatemala, een ontslagen verkoopleider, een onbedoeld zwangere tiener, een journalist die plagiaat pleegt, een flashmob en een verbitterde oude dame vormen een greep uit het aanbod van de verhalen in dit boek. De uitgever hoopt dat door het lezen van deze verhalenbundel nieuwe inzichten groeien rond Goede Vrijdag en Pasen.

Voor wie (nog) een vrij verhaal zoekt voor de Paasviering in de kerk of op de vereniging, wellicht een goede tip om in deze bundel te grasduinen. De bundel is uiteraard ook geschikt voor persoonlijk gebruik.

Nieuwe verhalen voor Goede Vrijdag en Pasen
Magda Blonk, Leendert van Wezel e.a.
2016, Uitgeverij De Banier
190 blz., € 9,95
ISBN 9789462 786332

Afbeelding