Veel belangstelling voor de GZB-zendingsmiddag in de aula van de Prins Maurtisscholengemeenschap.
Veel belangstelling voor de GZB-zendingsmiddag in de aula van de Prins Maurtisscholengemeenschap. Foto: Adri van der Laan

'Zending verbindt'

MIDDELHARNIS – Zij die bij het zendingswerk betrokken zijn en vooral op het werk van de GZB, waren zaterdagmiddag aanwezig bij de eilandelijke zendingsmiddag. Op deze jaarlijks terugkerende zendingsmiddag worden de belangstellenden 'bijgepraat' door mensen die actief bij het zendingswerk betrokken zijn. Zo'n 130 mensen waren bijeen rondom het thema 'Zending verbindt'. Voor de kinderen was er een apart programma.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

De organisatie van deze bijeenkomsten is in handen van de eilandelijke zendingscommissie van de GZB. De leiding is in handen van ds. C. van den Berg. In een korte overdenking staat hij stil bij de oproep aan Levi in het tolhuis om Hem te volgen. De predikant benadrukt dat de oproep 'Volg Mij' niet alleen geldt voor zendelingen, maar dat de oproep tot een ieder komt. Het begint ermee of men tot zekerheid van het geloof is gekomen, aldus ds. Van den Berg. Jezus volgen, betekent dan ook daadwerkelijk achter Hem aan gaan. En niet vooruit lopen.

De familie Oudshoorn is kort geleden teruggekeerd in Nederland na een verblijf van zes jaar in Mozambique. Joram Oudshoorn vertelt iets van hun werk en de omstandigheden waaronder gewerkt moet worden in het grote Afrikaanse land.
Joram gaf les aan een de predikantenopleiding Hefsiba en daarnaast deed hij mee aan een bijbelcursus voor lokale kerkleiders en gemeenteleden in de omgeving zijn stand. Hij werkte bij de uitvoering van zijn taak nauw samen met de plaatselijke kerken in Mozambique en nu hij na zes jaar zijn periode daar heeft afgerond, heeft hij er alle vertrouwen in dat zijn werk door anderen weer wordt voortgezet.

Kleine kerkjes

Er zijn in Mozambique veel kleine protestantse kerkjes. De predikanten en kerkenraadsleden hebben maar weinig Bijbelkennis. De GZB vindt toerustingswerk van kerkleiders dan ook heel belangrijk. Daarnaast heeft de gezondheidszorg in het gebied ook de aandacht van de GZB. Aan de hand van videobeelden liet Oudshoorn iets van Mozambique zien en ook van het veelzijdige werk dat hij en zijn vrouw in Mozambique hebben gedaan. Ook waren er getuigenissen van een aantal studenten en predikanten waaruit bleek dat het werk van de GZB niet tevergeefs is geweest. Er worden ook trainingsconferenties gegeven in het kader van TEE. Deze afkorting staat voor Theological Education by Extension. Deze toerustingsactiviteiten zijn in het verleden opgestart door zendeling ds. Kommers. Overigens blijft de GZB nog aanwezig in het gebied al heeft de familie Oudshoorn haar werk daar heeft afgerond. De familie Oudshoorn is nog maar kort in Nederland teruggekeerd. Momenteel beraden ze zich op hun taken in de toekomst.

Broodmaaltijd

Tijdens de zendingsmiddag was er een broodmaaltijd, waar er alle ruimte was om elkaar te ontmoeten. En konden de eilandelijke 'zendingsvrienden' weer wat bijpraten.

In het tweede gedeelte van de bijeenkomst was het woord aan Mirjam. Om veiligheidsredenen werd haar achternaam niet vermeld, omdat zij binnenkort gaat werken in China. Zij had al iets verteld in het kinderprogramma over haar werk in China.

Zij wil gaan werken in een provincie in China onder een bevolking waar, voor zover bekend, maar één christen woont. Zij benadrukte dat wij allemaal de verantwoordelijkheid hebben om voor deze bevolkingsgroep te bidden. Er zijn verschillende websites waarop deze bevolkingsgroepen staan, zodat er gericht gebeden kan worden.
Zij volgt een aantal jaren een taalstudie en twee jaar geleden heeft zij een 'visietrip' gehouden in China. Vorig jaar kwam zij tijdens een andere reis in het Bunu-gebied terecht. Ze kreeg bevestiging tijdens haar stille tijd dat ze zich in dat gebied zou moeten vestigen. In april gaat zij daar wonen.
De mensen die er wonen zijn heel arm en wonen in een bergachtig gebied. Mirjam liet foto's zien van het Bunu-volk en de leefomgeving.
Momenteel is Mirjam bezig om haar visum te verkrijgen, zodat ze ook in het gebied kan gaan wonen en werken. Mirjam zal worden uitgezonden door de GZB en de OMF.

Tijdens de zendingsmiddag was er ook een aantal standjes, waar verschillenden dingen voor de zending werden verkocht.

Meer info: www.gzb.nl of omf.org/nederland/

In kader

Bevolkingsgroepen

Mirjam legde uit dat er op de wereld 9.709 bevolkingsgroepen zijn, waarvan er ruim 4.000 groepen onbereikt zijn. Zij hebben nog nooit van Jezus Christus gehoord. In China zijn 365 bevolkingsgroepen die onbereikt zijn.

Joram Oudshoorn sprak over zijn afgeronde werk in Mozambique.
Mirjam vertelt iets over de oriëntering op haar toekomstige standplaats in China.