Met raad en daad

Stille week

Waarom wordt de week voor Pasen de 'Stille week' genoemd?

Vanwege alles wat er in de dagen die voorafgingen aan de wederopstanding van Jezus Christus, gebeurd is. De eerste christenen hebben al vrij spoedig voor hun Paaszondag, die destijds nog met het Joodse Pesach samenviel, een eigen periode van bezinning, herdenking en rouw ingesteld. Rome maakte daar later acht herdenkingsdagen van in de RK-kerkkalender, te weten de Palmzondag waarop Jezus met palmtakken te Jeruzalem werd ingehaald, Groene Maandag, omdat de gebruikte palmtakken de stad nog een feestelijk aanzien gaven, Vale Dinsdag, omdat Judas toen zijn boze plannen smeedde, Schorsel (of schortel) Woensdag, omdat in de kerken dan het luiden van de klokken geschorst (d.i. gestaakt) werd, Witte Donderdag, aangezien de RK-liturgie voor die dag witte gewaden voor de geestelijken voorschreef (afgeleid van het Laatste Avondmaal, waarbij Christus en Zijn discipelen ook in het wit gekleed waren, althans volgens later gemaakte schilderingen van dat gebeuren), de Goede Vrijdag ter herdenking van de dag waarop Hij aan het kruis stierf, dan de Stille Zaterdag, waarop slechts gebed en stilte past omdat Hij in het graf lag, en tenslotte de Paaszondag, waarop de kerk de wederopstanding viert. Op die vrijdag en zaterdag waren lange tijd alle openbare vermakelijkheden verboden. Wij hebben de hier gebruikte bijnamen genoemd, omdat die bekend zijn gebleven, doch aangezien het geen officiële of Bijbelse namen betreft, vindt u ze natuurlijk niet meer in onze kalender.

Drinken bij het eten

Is het nu werkelijk zo slecht om te drinken bij het eten?

Vroeger meende men, dat het schadelijk was om onder het eten water te drinken, omdat daardoor het maagzuur verdund zou worden. Proefnemingen hebben echter aangetoond, dat de spijsverteringssappen in verdunde vorm even actief zijn. Eén gevaar bestaat er echter: veel mensen spoelen het voedsel ongekauwd met water weg. Daardoor wordt dan het voedsel onvoldoende vermengd met speeksel, dat de oplossing van zetmeel en suiker op weg helpt. Wie goed kauwt, kan onder het eten gerust water drinken.

Rotte appels

Mijn appelboom droeg vorig jaar goed, maar de helft van de vruchten verrotte aan de boom. Hoe kan dát nu? Is dat een gevolg van de zure regen?

Nee, dat heeft niets te maken met zure regen of verkeerde stoffen in uw grond, maar het is - gezien de toegezonden foto - gewoon een aantasting door vruchtrot of monilia. Daartegen zal gespoten moeten worden vanaf de vruchtzetting. Het middel ertegen kunt u kopen bij een fruitkweker, een boomkweker, tuincentrum of coöperatie. Met een klein handspuitje kunt u een flinke boom een beurt geven.

Bril beslaat

Hoe voorkom je het beslaan van brillenglazen als je uit de kou in een warm gebouw komt? Afvegen helpt niets, dan beslaan ze weer.

Poets de glazen 's morgens, voor u van huis gaat, met een enkele druppel glycerine en wrijf ze na met een zeemleren lapje. Dan is 't over. U kunt ook het anticondensdoekje gebruiken dat bij de autohandel en benzinestations verkrijgbaar is.