De drukbezochte vrijwilligersbijeenkomst in 't Prieel. Foto's: Hans Villerius
De drukbezochte vrijwilligersbijeenkomst in 't Prieel. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Vrijwilligersavond met smaak

MIDDELHARNIS – Het was afgelopen vrijdag en zaterdag weer NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Graag greep de gemeente Goeree-Overflakkee die gelegenheid aan om zelf ook de handen uit de mouwen te steken en vrijwilligerswerk te doen op Hernesseroord. Maar ook om richting het vrijwilligersleger dat op het eiland actief is een blijk van waardering te geven in de vorm van een vrijwilligersavond in 't Prieel te Middelharnis. Zo'n 250 vrijwilligers waren hier aanwezig.

Door Hans Villerius

"Ik kan geen zeem meer zien", zei burgemeester Ada Grootenboer gekscherend, toen ze tijdens de vrijwilligersavond nog even terugblikte op haar collegeactiviteiten op Hernesseroord. Collegeleden verrichtten hier uiteenlopende werkzaamheden, van verfwerk tot bestratingswerk en schoonmaakwerkzaamheden. Ondanks dat ze geen zeem meer kon zien, leverde haar inzet overdag haar een vrijwilligersoorkonde op, die ze op de bijeenkomst 's avonds door dagvoorzitter Bas ter Stege kreeg overhandigd.

Vanzelfsprekend

In haar openingswoord van deze bijeenkomst gaf de burgemeester aan, dat het ze was opgevallen dat zovelen op het eiland die vrijwilligerswerk doen zich afvroegen of de bijeenkomst ook voor hén bedoeld was. "Het is tekenend voor Goeree-Overflakkee", zo vond de burgemeester, "hoe vanzelfsprekend we het hier vinden dát we vrijwilligerswerk doen. Het is natuurlijk een cliché als ik zeg dat u, vrijwilligers, het cement van de samenleving bent, maar het is zó waar! Zonder uw inzet zouden een heleboel dingen in de samenleving niet meer kunnen. Als gemeente zijn we u dan ook ontzettend dankbaar!"

Schouderklopje

Ook wethouder Gerrit de Jong sprak woorden van deze aard in zijn afsluitend woord voor de vrijwilligersbijeenkomst. "Vrijwilligerswerk doen, het zit in het DNA van Goeree-Overflakkee. De gemeente wil dit graag ondersteunen en vrijwilligerswerk centraal stellen. Met het aanbieden van deze avond bedoelen we als gemeente onze complimenten aan u overbrengen en onze waardering uitspreken voor al het vrijwilligerswerk dat u verricht! Zie het maar als schouderklopje. En zie 't ook maar zo dat we al het vrijwilligerswerk sámen doen, mét elkaar, om hier een samenleving te zijn die oog heeft voor elkaar en die elkaar helpt." Omdat de 250 die er deze avond waren maar een klein deel is van het totale vrijwilligersbestand van het eiland – "u bent maar het topje van de ijsberg" – gaf De Jong aan volgend jaar graag nóg eens 250 nieuwe gezichten aanwezig te zien.

Stamppotten

Tussen het openingswoord van de burgemeester en het slotwoord van de wethouder lag een gezellig, ongedwongen samenzijn van mensen uit alle vrijwilligersgeledingen van het eiland, die culinair werden verzorgd met hutspot en zuurkool- en andijviestampotten, voorafgegaan door stokbrood met kruidenboter en afgesloten met een ijsje en nog wat te drinken. Leerlingen van het Edudelta college waren tijdens de maaltijd actief om mensen die minder goed ter been waren bij het stampottenbuffet te helpen hun bord vol te vullen.

GOvoorelkaar

Verder werd stilgestaan bij het feit dat anderhalf jaar geleden de website GOvoorelkaar (www.govoorelkaar.nl) de lucht in ging. De eilandelijke vrijwilligerswebsite, die een digitale ontmoetingsplaats bedoelt te zijn voor hen die hulp vragen en voor hen die zich als vrijwilliger aanbieden. In die periode van anderhalf jaar is de site al 21.000 keer bekeken en zijn er inmiddels – verdeeld over álle woonkernen op het eiland – 300 actieve gebruikers, zowel hulpvragers als hulpaanbieders.
En om het doen van vrijwilligerswerk op Goeree-Overflakkee nog meer in te laten burgeren, liggen er plannen om op het eiland via een nieuw project, 'Young Impact', ook schoolkinderen te prikkelen om vrijwilligerswerk te gaan doen.

Ervaringen

Uit eigen ervaring vertelden twee mensen tot slot hoe ze 't vinden om als vrijwilliger actief te zijn. Anne Marijke Elema, medewerkster van de gemeente Goeree-Overflakkee, is veelzijdig actief, vooral op het terrein van de natuur. "Het geeft niet alleen veel voldoening, maar ik heb er ook veel mensen door leren kennen", zo gaf ze aan.
Maar ook Michael de Boer, bewoner van Hernesseroord, wist prima te vertellen wat het doen van vrijwilligerswerk voor hem betekent. Hij is actief in Brasserie Doc16 op het terrein van Hernesseroord. En 't is dankzij zijn maatje van Best Buddies dat hij nu is zoals hij is: "uit m'n isolement gehaald en veel zelfstandiger geworden", zo gaf hij helder aan. Daardoor kan hij nu ook vrijwilligerswerk doen. "Als mensen met een beperking 't kunnen, kan iedereen 't!" zei hij onomwonden. Om er meteen maar aan toe te voegen: "Best Buddies is nog op zoek naar nieuwe maatjes…"

De vrijwilligersbijeenkomst was een avond die alom, en zowel letterlijk als figuurlijk, in de smaak viel bij de aanwezigen. Voor velen vormde de bijeenkomst ook een gezellige ontmoetingsplek, die muzikaal werd omlijst door optredens van Die Grevelinger Musikanten.

Evt. breker:

"Vrijwilligerswerk doen, het zit in het DNA van Goeree-Overflakkee"

Afbeelding