De nieuwe dorpsraad van Nieuwe-Tonge in overleg. Van links naar rechts: Anne-Karin Guijt, wijkagent De Haan, Nel Kralt, BOA Van Doren, Piet de Gans. De dorpsraad zoekt versterking.
De nieuwe dorpsraad van Nieuwe-Tonge in overleg. Van links naar rechts: Anne-Karin Guijt, wijkagent De Haan, Nel Kralt, BOA Van Doren, Piet de Gans. De dorpsraad zoekt versterking. Foto: Kees van Rixoort

Te veel windmolens rond Nieuwe-Tonge?

NIEUWE-TONGE – De onlangs vernieuwde dorpsraad van Nieuwe-Tonge is bezorgd over de hoeveelheid windmolens die in de buurt van het dorp komen. "We zijn niet tegen windenergie", zegt dorpsraadslid Nel Kralt. "Integendeel, maar er worden er gewoon te veel geplaatst." De zorgen ontstonden na een bijeenkomst van Deltawind en Eneco. Ook zouden de bewoners van het dorp onvoldoende op de hoogte zijn van de windmolenplannen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Uit de dorpsraad van Nieuwe-Tonge zijn Martine en Wim Soeters en John Bouwer vertrokken. Hun plaatsen zijn ingenomen door Piet de Gans en Nel Kralt. Anne-Karin Guijt is de enige oudgediende in de dorpsraad. Nel Kralt: "We zijn naarstig op zoek naar versterking. We zijn nu met te weinig mensen om dit te kunnen behappen." Met 'dit' bedoelt de dorpsraad de plaatsing van (te) veel windmolens in de directe omgeving van Nieuwe-Tonge.

Schok

Volgens Deltawind komen er inderdaad veel windmolens op dit deel van Goeree-Overflakkee. Monique Sweep, directeur van de coöperatie voor duurzame energie: "Tijdens de bijeenkomst met omwonenden op 8 februari, die Deltawind en Eneco hebben georganiseerd, werd heel zichtbaar voor de omwonenden dat achter de locatie Suyderlandt Battenoert ook Windpark Krammer in het zicht komt. Er komen in het hele gebied veel turbines en ik merkte dat men dit met een schok heeft ervaren. Dat snap ik, want het hele beeld van die hoek van het eiland verandert hierdoor flink."

Toch is het volgens Deltawind niet zo, dat er met extra windmolens richting Nieuwe-Tonge is geschoven, omdat die elders als gevolg van protesten niet zouden komen, zoals gesuggereerd in het dorp. Monique Sweep: "De locaties Suyderlandt en Battenoert staan al sinds ruim tien jaar in de provinciale plannen voor windenergie. De gemeente heeft in 2013 onderzocht welke locaties het meest geschikt zijn. Tegelijk heeft ze besloten dat overal dubbele lijnen moet komen te staan, in plaats van enkele, maar veel langere lijnen. De geschikte locaties zijn vastgelegd in de Structuurvisie van 2014. De locatie Suyderlandt Battenoert is toen ook aangewezen, mede als gevolg van het feit dat onze turbines er al stonden. Dit zat dus al veel langer in de pijplijn, het is niet omdat mensen elders op het eiland hebben geprotesteerd."