Kosten crisisnoodopvang vluchtelingen in de Staver

GOEREE-OVERFLAKKEE - Burgemeester en wethouders hebben inzage gegeven in de kosten die door de gemeente zijn gemaakt - en voor haar rekening komen - bij de crisisnoodopvang van 82 vluchtelingen in de periode 11 tot en met 17 november 2015 in het Recreatiecentrum De Staver/Het Prieel in Sommelsdijk. (Het gaat uiteindelijk om een overblijvend bedrag van 25.100 euro). Van het COA is voor genoemde opvang een vast bedrag per vluchteling als bijdrage ontvangen. Die oorspronkelijke vaste vergoeding is overigens bijgesteld.

Door Jaap Ruizeveld

Dit op basis van het Bestuursakkoord Verhoogde Asielstroom. Daarbij werd de vergoeding per vluchteling per nacht voor het realiseren van een crisisnoodopvang verhoogd van 40 naar 100 euro. Het betekent dat de gemeente per nacht per vluchteling 60 euro extra ontvangt dan waarop eerder was gerekend. Onduidelijkheid is er nog over BTW -compensatie. Er kwamen in november 82 vluchtelingen naar Sommelsdijk. Zij zijn er 6 dagen opgevangen. De externe kosten waren afgerond 74.300 euro. De ontvangen vergoeding was 49.200 euro zodat ten laste van de gemeente blijft een bedrag van 25.100 euro.

Sober en efficiƫnt

De kosten die door de gemeente zijn gemaakt zijn dus hoger dan de verkregen vergoeding. Het gemeentebestuur noemt als belangrijkste redenen dat het gebruik van het Prieel duurder is dan gebruik van een sporthal omdat evenementen op het laatste moment moesten worden verplaatst waarbij extra kosten nodig waren voor aankleding van vervangende ruimtes. En er was doorlopend beveiliging aanwezig. Met in de nachtelijke uren ook taalondersteuning. Naast deze kosten was er sprake van een forse inzet van de ambtelijke organisatie in de voorbereiding en ook in de week van de opvang. Dit leidde tot vertraging in het ambtelijk werk. Tijdens de operatie opvang vluchtelingen is gericht ingezet op datgenen dat nodig was. Waarbij gelet is op de kosten. Dat alles sober en efficiƫnt.