Leden voetbalverenigingen kunnen stem laten horen

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de beeldvormende fase werd donderdagavond in de raad uitgebreid gedebatteerd over de harmonisatie van onderhoud en huur voetbalverenigingen ten aanzien van de velden en de voorstellen voor aanleg van kunstgrasvelden. Elders in onze krant vindt u een uitgebreid artikel over dit onderwerp. Wethouder Trouwborst en een ambtelijke staf lichtte de ontwikkelingen toe.

Door Jaap Ruizeveld

Ambitieus is de insteek, maar er is nog veel onzekerheid. Immers de leden van de 13 clubs op het eiland moeten deze maand in algemene vergaderingen instemmen met het resultaat dat hun besturen in de afgelopen 2 jaar hebben bereikt. Inspreker Van Hecke, voorzitter van voetbalvereniging WFB in Ouddorp uitte voorzichtig zijn zorgen, vooral of er voldoende vrijwilligers kunnen worden aangetrokken om bij de club zelf onderhoudswerk uit te voeren.

Met de harmonisatie worden regels voor alle clubs gelijk gesteld. Er liggen kansen voor een kwaliteitsimpuls met het project voor kunstgrasvelden. Maar het betekent ook dat er hogere lasten ontstaan voor de vereniging en een contributieverhoging voor de leden is onvermijdbaar. Van Hecke stipte al deze punten zorgvuldig aan. Op welke fronten kunnen verenigingen samenwerken. Kan een en ander in een bv-constructie worden ondergebracht?. Hoe zit het met de BTW verrekening? Bij voetbalclub WFB wordt op 9 maart het onderwerp in de ledenvergadering besproken. Andere verenigingen zullen deze maand volgen.

Aanbesteding

Trouwborst gaf aan dat bij de aanbesteding van dit grote totaal project (met 16,5 kunstgrasvelden) er een prijs bedongen kan worden die niet haalbaar zal zijn als er afzonderlijke projecten zouden zijn. Toegelicht werd dat er een ingroeivariant wordt geadviseerd zodat de verenigingen 2 jaar de tijd krijgen om hun contributies aan te passen. De raad had in deze beeldvormende fase uiteraard veel vragen. Kunnen de kunstgrasvelden ook door andere takken van sport worden gebruikt?. Moet er een dure sproei-installatie komen? Kunnen clubs die op dit moment nog niet mee kunnen doen aan het kunstgras-project op een later tijdstip alsnog deze voorziening krijgen?. Wat gebeurt er als de ledenvergaderingen negatief beslissen?.

Nog brug te ver

De portefeuillehouder gaf aan dat twee clubs OFB en Den Bommel op dit moment nog niet kunnen instappen. Financieel is het nu een brug te ver. Als het project kunstgrasvelden kan worden uitgevoerd dan zal dat in 2 jaar gebeuren. Dit jaar al bij DBGC en DVV, waar de veldproblematiek het hoogst is. In 2017 bij de andere clubs. Sproeien is niet nodig bij het kunstgras dat is aanbevolen. Uit de raad klonk een positief signaal voor het project. Wel werd aandacht gevraagd voor de kleinere verenigingen. Omdat juist in kleine kernen de voetbalvereniging een zo belangrijke maatschappelijke positie invult.