Invasieve exoten

GOEREE-OVERFLAKKEE – Drie insprekers meldden zich donderdagavond in de raadsvergadering. Mevrouw Blokker met het item Invasieve exoten, de heer Van Hecke over het onderwerp Harmonisatiebeleid voetbalclubs en mevrouw Evers over Staver XXL Zij maakte zich sterk voor het behouden van zwemlesmogelijkheden voor kinderen en bekritiseerde de voorzieningen bij zwembad De Staver.

Mevrouw Blokker schetste de problematiek die voortvloeit uit een Europese verordening die al begin 2015 is vastgesteld echter weinig in de publiciteit is geweest. Niettemin kan die verordening ook voor deze gemeente flinke impact krijgen waar het gaat om invasieve dieren en planten.

Gevolgen

Het zou gaan om een lijst met daarop zeker 1000 dieren en planten die verboden zijn om te verhandelen of te houden. Voor dierentuinen, dierenwinkels en o.a. faunaparken zou het ernstige gevolgen hebben. Ook voor particulieren, zo voegde mevrouw Blokker aan haar betoog toe. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit zou controles houden. Zij drong aan op een standpunt van de gemeente (protest richting Den Haag). De raad luisterde vol aandacht naar de inspreker maar was niet op de hoogte van het gesignaleerde probleem. Wethouder De Jong kende wel details voor wat de dierenkant betreft. Wij zullen ons beraden gaf hij aan. De verordening bekijken en de gevolgen in beeld brengen.