Perspectief Beeldhouwmuseum dat er dus niet komt in Ouddorp Duin.
Perspectief Beeldhouwmuseum dat er dus niet komt in Ouddorp Duin. Foto: Adri van der Laan

Lawine van raadsvragen over invulling plan Ouddorp Duin

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het bestemmingsplan Ouddorp Duin komt op 17 maart terug in de oordeelvormende fase. De raadsfracties lanceerden donderdagavond een lawine aan vragen die wethouder Tollenaar, ondanks een moedige poging, uiteraard niet allemaal kon beantwoorden. Bovendien werden door de politici nog extra schriftelijke vragen toegezegd. Dat alles moet uitgewerkt en verwerkt worden in een totaal overzicht waarover de fracties zich dan weer zullen buigen. Van Gurp (SGP) zette de toon en Keuker (PvdA), Pijl (CDA), Pipping (CU), Van Alphen (EVV) en Heintjes (VKGO) schoven aan. Vragen, vragen en nog eens vragen.

Door Jaap Ruizeveld

Portefeuillehouder Tollenaar schetste uitgebreid de voorgeschiedenis. De onderwerpen die in de loop der jaren vanaf 2007 aan de orde waren geweest in de voormalige gemeente Goedereede en die tot besluiten hadden geleid. Om vervolgens details toe te lichten die in het voorliggende bestemmingsplan Ouddorp Duin, invulling verplaatsingsgebied, aan de orde komen. Dat leverde onverwacht ook een nieuwtje op. Na vragen van onder andere Keuker (PvdA) en Van Gurp (SGP) meldde de wethouder dat er geen ruimte meer is gereserveerd voor de vestiging van een Nationaal Nederlands Beeldhouwmuseum (doK). Initiatieven voor de vestiging kwamen destijds tot stand tussen de voormalige eigenaar van recreatiepark De Klepperstee, Ludovic den Hollander en het kunstenaarspaar Willem Lenssinck / Catherine Lenssinck - Laimböck te Langbroek (Utrecht) . Den Hollander had destijds een stuk grond voor de vestiging van het museum aangeboden waarop in afstemming met en support van belangstellende andere kunstenaars en partijen een Nationaal Nederlands Beeldhouwmuseum gestalte zou kunnen krijgen.

Totaal overzicht

We moeten onze kust mooi houden. Niet alles volbouwen. Hoe borg je dat de vloeroppervlakte van voorzieningen in Ouddorp Duin niet groter wordt dan nu wordt aangegeven?. Dienen wij niet de voorzieningen / detailhandel in de dorpskern te versterken? Welke schade ontstaat er bij de geplande invulling ?. Van Gurp drong aan op een gedetailleerd overzicht van alle recreatieparken, huidige bouwprojecten en items die nog in ontwikkelingsplannen staan. Naadloos sloot Heintjes (VKGO) daarop aan. Je moet een goed beeld hebben wat er zich allemaal afspeelt. Geef een overzicht waar alles opstaat wat er gebeurt. Welke toekomstvisie is er. Hij miste een bredere en diepere informatie. Wilde weten welke economische effecten Ouddorp Duin voor de dorpskern heeft en stelde vragen over het bouwen binnen de waterzonekering.

Zorgen

Keuker uitte bezorgdheid over landschappelijke effecten en aantasting van de natuur. Kustbebouwing dienen wij goed in de gaten te houden. En als er nu geen ondernemers komen voor de geplande detailhandelsmogelijkheden. Wat dan ?. Pipping (CU) vroeg naar de maximale bouwhoogte. Dat is 8 meter. Van Alphen (EVV) zei dat er gestreefd moet worden naar een gedifferentieerd aanbod. Hij was positief dat de gemeente en het bedrijfsleven de handschoen hebben opgenomen en plannen hebben gemaakt. Versmal de discussie niet tot details. Zie het plan als een gewenste kwaliteitsverbetering. Pijl (CDA) wilde weten of er in Ouddorp Duin ruimte is voor uitplaatsing vanuit bestaande parken. De wethouder bevestigde dit.

Strandbeleid

Tollenaar zegde toe dat er een totaal overzicht komt waarop is aangegeven wat er allemaal gebeurt. Ook zei hij dat nog voor de zomer aan de raad een "toekomstbestendige" recreatievisie zal worden aangeboden waarin ook het strandbeleid wordt vermeld. Op de Kop van Goeree hebben we nog een slag te maken. Een ontwikkeling overigens in afgebakend gebied. Detailhandel moet er in Ouddorp Duin komen anders missen we de boot. Een eenheden-discussie moeten we vergeten., aldus de wethouder. En blijft er naast alle luxe nog plek voor de recreant met de mindere beurs, vroeg Van Gurp. De portefeuillehouder verzekerde dat hij daarover niet bezorgd behoefde te zijn.