Afbeelding
Foto: pr

Voor u gelezen:

Op weg naar Schuilhoek

Hans Du Plessis
2015, uitgeverij Mozaiek
288 blz., € 18,99
ISBN 978902 2994974

De Voortrekkers, een omvangrijke groep blanke Afrikaanse boeren, emigreerden tussen 1830 en 1850 vanuit de Kaapkolonie, een nederzetting in het gebied rond Kaapstad in Zuid-Afrika.

Deze boeren verlieten de door de Britten ingelijfde Kaapkolonie om elders een nieuw bestaan in vrijheid op te bouwen. De Grote Trek, met ruim 12.000 deelnemers, vormde de aanloop naar de stichting van de Boerenstaten in Zuid-Afrika.

Ook de ouders van Petronel nemen deel aan de Grote Trek. De reis vanuit de Kaapkolonie verloopt in eerste instantie voorspoedig. Tot het Voortrekkerskamp in augustus 1836 overvallen wordt door een vijandige stam, de Matabelen. De twaalfjarige Petronel van Rensburg en de iets oudere Lourens van Botha, zoon van een bevriend boerengezin, overleven als enige het gruwelijke bloedbad bij de Liebensbergheuvel.

Petronel wordt ondergebracht bij haar oudere zus Sofia en haar gezin en Lourens komt bij een tante terecht.

Petronel heeft niet makkelijk. Ze moet in het gezin van haar zus al het zware werk opknappen en op alle mogelijke manieren probeert Sofia de liefdesband tussen Lourens en Petronel te verbreken.

Petronel tast aanvankelijk in het duister naar de reden waarom haar zus haar zo diep haat.

Lourens probeert in de jaren die komen tevergeefs een stukje grond te bemachtigen voor een eigen 'plaas' om zo samen met Petronel een nieuw leven op te bouwen op Schuilhoek. Het verkrijgen van een vergunning voor een stuk land wordt gedwarsboomd door Sofia en haar invloedrijke echtgenoot.

Als Petronel de reden verneemt waarom Sofia zo'n diepe wrok jegens haar koestert, neemt ze een besluit dat de levens van alle betrokkenen voorgoed zal veranderen.

'Op weg naar Schuilhoek' neemt je mee in de turbulente geschiedenis van Zuid-Afrika. Vanuit het perspectief van twee tieners op weg naar volwassenheid wordt je als lezer, mede door de beeldende schrijfstijl, deelgenoot van het dagelijks leven en de strijd om het bestaan van de Voortrekkers.

Een boeiende roman voor de liefhebbers van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Achterin het boek is een verklarende woordenlijst opgenomen.

Hans du Plessis is doctor in de Afrikaanse Taalkunde. Van zijn hand verschenen eerder een aantal dichtbundels, jeugdboeken en romans.

'Op weg naar Schuilhoek' is zijn debuutroman in Nederland.

Door: Jolanda Driesse-Bosland