Afbeelding
Foto: pr

CBS de Hoeksteen werkt als eerste school van Zuidwest Nederland volledig met Windows 10

OOLTGENSPLAAT - In de afgelopen weken is er op CBS de Hoeksteen veel veranderd op ICT-gebied. Onder leiding van IC-Automatisering en in samenwerking met de ICT-ers van de school heeft er een metamorfose plaats gevonden op computergebied.

Met de komst van een nieuwe server, een nieuw draadloos netwerk en een overstap naar Windows 10 kan de school weer een tijd verder op ICT-gebied. Dat die stap gemaakt moest worden, was al enkele jaren zichtbaar.
De server kon de data bijna niet meer bijbenen en de nieuwste software kon alleen draaien dankzij verschillende noodgrepen.
De oude server was al jaren toe aan vervanging, maar door goed plaatselijk ICT-beleid konden zowel Windows 95 als Windows 7 computers draaien op deze server.

Ook werkte het draadloos netwerk niet meer zoals het zou moeten. Alle mobiele apparaten van de leerkrachten konden geen verbinden krijgen met het netwerk. Iets wat in deze tijd niet meer kan.

Bewust heeft de school de stap naar Windows 8 overgeslagen. ICT-meester Jan Willem van de Werken vat die stap als volgt samen: "In ons computeroverleg met andere Basisscholen merkten we dat veel scholen tegen problemen aanliepen in Windows 8. Bij veel scholen was te merken dat ze niet tevreden waren met de werking van de schoolsoftware in combinatie Windows 8."

Dankzij de korte lijnen richting het bestuur, kon op een snelle termijn geld worden vrijgemaakt voor de aanschaf van de nieuwe spullen. "Duidelijk een voordeel als je als eenpitter een bestuur hebt die zo dicht bij de school staat, dat dit op korte termijn gerealiseerd kon worden," aldus de computermeester.

Henk Kraak, projectleider bij IC-Automatisering, snapt deze stap heel goed: "Enig nadeel voor de school was dat de migratie, die eigenlijk al gepland stond voor oktober 2015, nog even moest worden uitgesteld, omdat de educatieve software nog getest moest worden op het nieuwe besturingssysteem. Gelukkig hebben we hier samen met de directie van CBS de Hoeksteen een goede oplossing voor gevonden."

Woensdag 20 januari was het dan eindelijk zo ver. Twee dagen lang kwamen de technische mensen van IC-Automatisering in Ooltgensplaat werken, zodat het wel leek dat CBS de Hoeksteen twee dagen lang het hoofdkantoor van het computerbedrijf was.
Geholpen door stagemeester Niels en meester Jan Willem lukte het om in twee lange dagen alle computers te voorzien van de nieuwe software en de server te vervangen.

Omdat CBS de Hoeksteen de eerste school is van het automatiseringsbedrijf die overgaat op Windows 10, blijven de lijnen kort. Af en toe worden nog kleine oneffenheden ontdekt in het systeem, die daarna vakkundig en snel door IC-Automatisering en/of meester Jan Willem worden opgelost. Ook zijn er nog nazorg dagen ingepland en worden foutmeldingen snel gemonitord.
De school is tevreden en werkt met plezier aan de nieuwste versie van Windows.

De overstap naar Office365 heeft de school nog niet gemaakt, vanwege de internetsnelheid van de school. Maar ook dat wordt binnenkort aangepakt. Het netwerk is in ieder geval geschikt om in de toekomst gebruik te maken van Office365.