Het Heckrundkalf. Foto: Staatsbosbeheer, Ilona Noorlander.
Het Heckrundkalf. Foto: Staatsbosbeheer, Ilona Noorlander. Foto: Staatsbosbeheer

Eerste heckrundkalf op de Slikken van Flakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het is voor de boswachters van Staatsbosbeheer ieder jaar weer spannend wanneer het gaat gebeuren. De geboorte van het eerste heckrundkalf op de Slikken van Flakkee, het slikkengebied aan de Grevelingen. Nu is het zover, het eerste kalf is geboren.

Boswachter Ilona houdt zich bezig met kuddebeheer, ze controleert het vee van Staatsbosbeheer op de Zuid-Hollandse eilanden. Het voorjaar is een extra bijzondere periode voor haar, want dan kan ieder moment het eerste kalf geboren worden. Ilona: "Deze week is het eerste kalf van 2016 geboren! Ik heb al ruim 10 jaar het voorrecht deze momenten mee te mogen maken en het blijft fantastisch."

Speciale vacht

Het kalfje is aan de vroege kant geboren, maar dat is geen probleem, want ze hebben een speciale vacht. Ilona vertelt: "De vacht van het kalf past zich direct aan, ze hebben geen last van eventuele kou." De meeste kalfjes op de Slikken van Flakkee worden rond half maart geboren, de eerste veulens verwacht Staatsbosbeheer vanaf april.

Koeien met een missie

De heckrunderen zijn niet zomaar hier aan de Grevelingen te vinden, ze hebben een belangrijke taak. De koeien zorgen ervoor dat de Slikken van Flakkee niet dichtgroeien. Ze eten grassen, jonge boompjes en durven met hun grote hoorns ook bosjes flink aan te pakken. Dat houdt het natuurgebied gevarieerd.