Provincie onderschrijft aandacht voor sneller reanimeren bij hartstilstand

DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland gaat meer aandacht besteden aan voorzieningen voor het reanimeren bij een hartstilstand. Dat zei het college van Gedeputeerde Staten in reactie op vragen van het CDA.

Onlangs bleek uit onderzoek van de Hartstichting dat de kans op reanimatie na een hartstilstand het kleinst is in de provincie Zuid-Holland. CDA-fractievoorzitter Meindert Stolk: "Wij zijn blij dat het college onze zorgen deelt en hiermee aan de slag gaat. Zo kunnen er levens gered worden."

In Nederland overlijden elke dag 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Verlate hulp bij een reanimatie leidt vaker tot ernstiger blijvend letsel of overlijden dan een snelle reanimatie. Het CDA schrok van het bericht dat in Zuid-Holland de kans op hulp bij een hartstilstand zo klein is. Stolk: "Wat het CDA betreft ligt hier een taak voor de provincie: om over dit onderwerp in gesprek te gaan met gemeenten en veiligheidsregio's."

In reactie op de vragen van het CDA onderschrijft het college dat de provincie hierin een verbindende rol kan spelen. Het college wil contact opnemen met de veiligheidsregio's om een inventarisatie te maken van initiatieven gericht op het toerusten van burgerhulpverleners. Hierbij zal nadrukkelijk ook samenwerking worden gezocht met de gemeenten.

De CDA-fractie is blij met toezegging. Stolk: "We zien uit naar de uitkomsten van deze inventarisatie. Duidelijkheid over wie wat doet is een belangrijke stap naar het redden van meer levens."