Het hoofdveld van v.v. WFB in Ouddorp. (Foto: Jaap Ruizeveld)
Het hoofdveld van v.v. WFB in Ouddorp. (Foto: Jaap Ruizeveld) Foto: Jaap Ruizeveld

Gemeente en voetbalclubs zetten in op aanleg van 16,5 kunstgrasvelden


GOEREE-OVERFLAKKEE – Deze maand komt er duidelijkheid op welke wijze er invulling gegeven kan worden aan het beleidsvoornemen tot harmonisatie van onderhoud en huur voetbalverenigingen ten aanzien van de sportvelden. Na negen voorgesprekken en dertien maatwerkgesprekken tussen vertegenwoordigers van de 13 voetbalverenigingen op het eiland en de gemeente ligt er de voorlopige wens om 16,5 kunstgrasvelden aan te leggen en 19 natuurgrasvelden te behouden. Vooralsnog gaat het om uitgesproken voorkeuren. De besturen van de 13 clubs gaan deze maand de voorstellen met hun leden bespreken. Zij zullen de wenselijkheid van betere (kunstgras) velden en de noodzaak tot harmonisatie toelichten en bepleiten. Dit met de wetenschap dat er door de leden meer betaald zal moeten worden.

Door Jaap Ruizeveld

Als alles volgens planning verloopt, zal de gemeenteraad op donderdag 7 april een besluit nemen over het collegevoorstel om in te stemmen met genoemde voornemens. Er is een krediet nodig van ruim 5.3 miljoen euro (inclusief B.T.W.) voor de aanleg van 16,5 kunstgrasvelden. Instemming is ook nodig om structureel 259.400 euro voor extra kosten (vanaf 2017) in de begroting op te nemen. Terwijl de kosten van eenmalige afschrijving van natuurgrasvelden (616.727 euro) moeten worden gedekt ten laste van de Algemene Reserve.

Om zich een goed beeld te kunnen vormen over dit omvangrijke project, boog de raad zich donderdagavond voor de eerste keer over de details. Dit na eerst een algemene in- en toelichting te hebben gekregen. Op 17 maart volgt de oordeelvormende bijeenkomst, waar de fracties dan hun standpunten zullen bepalen.

Naar harmonisatie

Vanaf september 2013 zijn er veelvuldig besprekingen gevoerd tussen de voetbalverenigingen en de gemeente. Dit met de doelstelling een harmonisatieslag uit te voeren zodat alle clubs gelijk behandeld zullen worden. Volgens het raadsvoorstel gaat het om een kwaliteitsimpuls aan de voetbalsport op het eiland Goeree-Overflakkee. Dit door aanleg van kunstgrasvelden, het vormen van een onderhoudsfonds voor renovaties van natuurvelden en het uitvoeren van onderhoud van de velden volgens opgestelde normbedragen. Na de gemeentelijke herindeling in 2013 was gebleken dat er in de voormalige 4 gemeenten zeer verschillende regelingen bestonden. Die gelden overigens nu nog steeds. Om alles goed in kaart te kunnen brengen, zijn er inventarisaties gehouden. Per vereniging is op basis van het aantal ingeschreven teams bij de KNVB de wedstrijdbehoefte en de trainingsbehoefte bepaald. In de conclusies is opgenomen in hoeverre de verenigingen met de huidige velden aan de organisatorische- en cultuurtechnische behoefte kunnen voldoen.

Kwaliteitsimpuls

Er is in 2014 door de voetbalclubs zelf een platform ingesteld, bestaande uit enkele leden van de grotere verenigingen. Dit platform kwam in vervolgvergaderingen naar de gemeente met voorstellen omtrent de toekomstige wijze van onderhoud van de velden. Er is geconstateerd dat de kwaliteit van de velden te wensen overlaat. Duidelijk is dat er voor een aantal velden achterstallig onderhoud nodig is. Aan het eind van de gesprekken is door alle betrokkenen opgemerkt dat na bijna twee jaar intensief samenwerken men tot een ambitieus voorstel is gekomen. Dit ondanks een aantal hobbels onderweg. Enerzijds gaat het alle partijen meer kosten, anderzijds geeft het een goede kwaliteitsimpuls en wordt het beleid met betrekking tot onderhoud en huur voor alle voelverenigingen in de gemeente Goeree-Overflakkee gelijk gesteld, zo geeft het college van b. en w. aan.

Toekomstvisie

In overzichten wordt benadrukt dat het nu nog om een voorlopige voorkeur gaat. Aanpassingen zijn mogelijk naar aanleiding van de algemene ledenvergaderingen van de voetbalclubs die deze maand plaatsvinden. In de informatieve paragraaf wordt de rol van Ben Zwanenburg (voorzitter MSV & AV Flakkee en directievoorzitter Jupiler league vereniging FC Oss) genoemd. Hij stelde in 2015 een toekomstvisie voetbalvelden Goeree-Overflakkee op, waarin zowel de kosten van investeringen als het onderhoud van zowel natuur- als kunstgrasvelden zijn meegenomen. Deze visie is ingebracht in de gespreksronden. De cijfers in de toekomstvisie geven de kosten van de verschillende werkzaamheden aan. Dit leidde tot het besluit om met elke vereniging het genoemde afrondende maatwerkgesprek te voeren.

Ingroeivariant

In alle berekeningen in het voorstel is onderhoud van het groen rondom de velden niet opgenomen. Soms kan dat, uit veiligheidsoogpunt, niet door elke vereniging worden uitgevoerd. De daarmee samenhangende kosten worden berekend op 114.000 euro per jaar. Deze gelden blijven in de gemeentelijke begroting beschikbaar voor onderhoud overig groen. Over de invoering van de nieuwe bijdragen wordt opgemerkt dat gedacht wordt aan een zogenoemd ingroeimodel. Met een nieuwe situatie per 1 januari 2017. Het is volgens het college mogelijk de ingroeivariant toe te passen waarbij de bijdrage 2016 is gebaseerd op de huidige situatie en de bijdrage voor 2017 op het gemiddelde tussen de definitief berekende maatwerkbijdrage in de nieuwe situatie.

Twee jaar

Het betekent dat de verenigingen 2 jaar, dus de seizoenen 2016-2017 en 2017-2018, de mogelijkheid krijgen hun contributie aan te passen naar de nieuwe situatie. Aangezien de gemeente in 2017 ook niet direct alle lasten voor haar rekening krijgt, is deze ingroeivariant mogelijk. Na vaststelling van het raadsvoorstel, voorzien op 7 april, wordt zo snel mogelijk een aanbestedingsprocedure opgestart. Deze is er op gericht om bij enkele verenigingen al dit jaar kunstgrasvelden aan te leggen en bij de overige voetbalclubs op het eiland in 2017.