De bijeenkomst 'Kansen voor Middelharnis en Sommelsdijk', deze week in de Rabobankzaal van het Diekhuus. Foto: Hans Villerius
De bijeenkomst 'Kansen voor Middelharnis en Sommelsdijk', deze week in de Rabobankzaal van het Diekhuus. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

"Kansen genoeg voor Middelharnis en Sommelsdijk!"

MIDDELHARNIS – De theaterzaal in het Diekhuus in Middelharnis was afgelopen maandagavond 29 februari het decor waartegen de gemeente Goeree-Overflakkee en Stichting Evenementen Middelharnis (StEM) met elkaar en met andere belangstellenden nadachten over kansen die er liggen om, bij gebrek aan een eigen dorpsraad in Middelharnis en Sommelsdijk, van deze woonkernen een aantrekkelijk centrum te maken voor tal van activiteiten. Zowel de gemeente als de StEM gaven een presentatie, vanuit de zaal kon worden meegepraat en na afloop was er een netwerkborrel om over het gehoorde door te praten. Bovendien werd wereldkundig gemaakt dat de StEM voortaan niet meer StEM heet, maar Hart van Goeree-Overflakkee.

Door Hans Villerius

Het organiseren van de bijeenkomst werd mede ingegeven door de wegvallende subsidieregeling voor verenigingen en stichtingen, zoals de gemeente die jarenlang gekend heeft. Andere subsidies zijn ervoor in de plaats gekomen, met andere spelregels en met een ander systeem waarop de gemeente de beschikbaar gestelde geldelijke bijdrage over het eiland verdeeld aan verenigingen en stichtingen die zich inzetten voor de leefbaarheid en de vitaliteit van de woonkernen. Zo zijn er een Leefbaarheidsfonds, een Kernsubsidie voor kerngebonden activiteiten en één voor kerngebonden projecten, en een Projectsubsidie 'Sport, Cultuur en Preventieve volksgezondheid'. Daarnaast biedt de gemeente diverse ondersteuningsmogelijkheden. Wat deze zijn werd tijdens de avond in het Diekhuus op een rijtje gezet, met de bedoeling dat het eilandelijke verenigings- en stichtingsleven er zijn voordeel mee zal doen bij het ontplooien van nieuwe initiatieven en activiteiten.

Geen dorpsraad

Voor de verdeling van de kernsubsidies hebben op het eiland de dorpsraden een coördinerende rol. Alleen hebben Middelharnis en Sommelsdijk geen dorpsraad. Daarom is bezien hoe de voor deze kernen beschikbaar gestelde subsidiebedragen ingevuld kunnen worden. Dat heeft geresulteerd in een Leefbaarheidsfonds dat € 28.000 bevat, primair voor Middelharnis en Sommelsdijk. Voor bijdragen hieruit dienen verenigingen en stichtingen aanvragen in te dienen bij de gemeente, die hier de toekennende rol vervult.

Subsidies

Het Leefbaarheidsfonds is een cofinanciering voor activiteiten en projecten, primair voor Middelharnis en Sommelsdijk. Hiervoor heeft de gemeente een bedrag van € 28.000 uitgetrokken. Om voor een bijdrage hieruit in aanmerking te komen, moet een vereniging of stichting een aanvraag indienen bij de gemeente. Het college van B&W neemt de beslissing.
Daarnaast zijn er voor alle woonkernen op het eiland kerngebonden subsidies beschikbaar, de één bedoeld ter ondersteuning van meer algemene activiteiten, de ander voor grotere projecten.
De Projectsubsidie 'Sport, Cultuur en Preventieve volksgezondheid' is een cofinanciering, gericht op het ontwikkelen van (innovatieve) activiteiten op het gebied van sport, cultuur en preventieve volksgezondheid, aansluitend bij het gemeentelijk beleid op deze terreinen.

Eigen inzet

Eigen inspanningen om zo veel mogelijk zelfredzaam en zelfvoorzienend te kunnen zijn – bijvoorbeeld samenwerking zoeken met andere partijen of actief aan fondsenwerving doen – spelen een cruciale rol bij het in aanmerking komen voor een gemeentelijke subsidie. Welke vereniging of stichting het op dit terrein goed doet, hier zijn criteria voor vastgesteld, komt eerder in aanmerking voor een geldelijke ondersteuning van de gemeente. Maar alleen voor dát deel van het budget dat de vereniging of stichting tekort komt na eerst zelf alle eigen middelen en mogelijkheden te hebben ingezet. Dus eerst zelf aan het werk.

Samenwerken

En voor wie daarin niet zo succesvol is, is er bij de gemeente veel ondersteuning te krijgen in de vorm van advies en begeleiding om het wél voor elkaar te krijgen. Dat is een andere denk- en werkwijze dan voorheen. In plaats van de vraag: 'hoeveel kan ik van de gemeente krijgen?', geldt nu de vraag: 'wat en hoe kan ik zoveel mogelijk zelf doen?'. Sleutelwoord hierbij zal in de toekomst vooral samenwerking zijn, zo werd maandagavond benadrukt. Door samen te werken bij het organiseren van aantrekkelijke activiteiten of in het samenstellen van een activiteitenprogramma worden krachten gebundeld, kan efficiënter worden gewerkt – ook financieel – en wordt de weg geplaveid naar een flinke zelfredzaamheid.

Ondersteuning

Naast bovengenoemde ondersteuning biedt de gemeente dit ook op andere manieren. Zo is er voor verenigingen een contactfunctionaris aangesteld. Er is een vrijwilligersverzekering voor ieder die in georganiseerd verband vrijwilligerswerk doet, voor aansprakelijkstelling van schade die zij niet vanuit andere verzekeringen gedekt krijgen. Het Team Kern- en Buurtgericht werken is beschikbaar voor vragen op dit gebied. Het Sportteam Goeree-Overflakkee ondersteunt bij het organiseren van sportieve evenementen. En een cultuurwerker kan geraadpleegd worden bij het organiseren van culturele evenementen. De gemeentelijke buitendienst kan ook van betekenis zijn, bijvoorbeeld voor het – gratis – beschikbaar stellen van materiaal, zoals dranghekken. Alleen personele inzet van medewerkers van de gemeente, bijvoorbeeld wanneer materialen op locatie bezorgd moeten worden, wordt in rekening gebracht. Verder kan gevraagd worden gebruik te mogen maken van het netwerk vanuit de gemeente en haar samenwerkingspartners. En dan is er nog de website www.govoorelkaar.nl, een portaal waar vrijwilligers en hulpvragers elkaar kunnen vinden.

Kansen

Door al deze ondersteuningsvormen zijn er, ondanks het ontbreken van een dorpsraad, kansen genoeg voor Middelharnis en Sommelsdijk om hier op allerlei terrein grote en kleinere initiatieven te ontplooien, zo luidde deze avond de conclusie. "De gemeente denkt hierin graag mee en draagt graag een steentje bij aan alle ontwikkelingen en plannen die de leefbaarheid en vitaliteit in onze woonkernen versterken", aldus wethouder Frans Tollenaar, kernwethouder van Middelharnis en Sommelsdijk.

Lees elders in deze krant ook het artikel 'StEM gaat verder als Hart van Goeree-Overflakkee'.