De voor deze gelegenheid kleurrijk geklede voedingsassistentes voorzagen de patiënten de hele dag van allerlei lekkere hapjes. Foto: Hans Villerius
De voor deze gelegenheid kleurrijk geklede voedingsassistentes voorzagen de patiënten de hele dag van allerlei lekkere hapjes. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Ziekenhuis maakt van schrikkeldag een verrassingsdag

DIRKSLAND – Het is maar één keer in de vier jaar schrikkeldag en als je over een ietwat creatieve geest beschikt, kun je aan zo'n dag natuurlijk best een speciale invulling geven. Dat hadden ze in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis goed begrepen en daarom hingen ze aan 29 februari de titel 'De dag die eigenlijk niet bestaat en toch verrassend is'. Ondanks het 'niet bestaan' ervan maakten ze er met z'n allen een verwendag voor de patiënten van.

Door Hans Villerius

Het idee hiervoor is op de werkvloer van het ziekenhuis ontstaan en breidde zich daar als een olievlek uit. Het plan werd opgevat om, verspreid over de dag en naast de normale maaltijden, de patiënten op schrikkeldag tegoed te doen met diverse lekkere en gezonde hapjes.
Eén dag in de maand verbindt de keuken in het ziekenhuis een thema aan het verzorgen van het eten die dag, met duurzaamheid en gezond eten in de hoofdrol. Ook aan 29 februari werd een thema verbonden en dat resulteerde maandag in de verwendag, met allerlei lekkers. Bij het ontbijt werd een torentje van minicroissant met ham en kaas gepresenteerd. Halverwege de ochtend werden smoothies uitgedeeld van banaan en mango. Bij het diner was er als extra een minibroodje met kip-mango salade. 's Middags gaf een mini cupcake versierd met een kleurig viooltje jus aan de koffie. En bij de broodmaaltijd 's avonds was er een heerlijke mini shaslick.
Al deze hapjes werden bedacht in de ziekenhuiskeuken, in samenwerking met groente- en fruitleverancier Smeding. Die voorziet het Dirkslandse ziekenhuis dagelijks van verse groenten en fruit, die nog steeds in eigen keuken worden gekookt en verder worden bereid tot díe smakelijke maaltijden waarmee Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis zich al jaren onderscheidt en uitstekend bekend staat.
Ook de lekkere extraatjes van schrikkeldag vielen bij de patiënten letterlijk zeer in de smaak. De verrassingsactie werd dusdanig ingevuld, dat 't zo veel mogelijk budgetneutraal uitgevoerd kon worden. Het was natuurlijk wel flink wat extra werk om die dag zo'n 120 patiënten culinair in de watten te leggen, maar het verrassingsgebaar werd zeer gewaardeerd. Bovendien bleek het goed voor de teambuilding onder alle medewerkers. Keukenmedewerkers, voedingsassistenten, verplegend personeel, vrijwilligers, diëtist, leidinggevenden, ze waren er allemaal bij betrokken. De voedingsassistenten – eind vorig jaar gecertificeerd door Vers en Veilig – die deze dag dienst hadden, hadden zich in kleurrijke kleding gestoken om het uitdelen van het lekkers nog meer cachet te geven. Op de rug van hun shirts stond te lezen: 'Verrassingsdag. Geniet ervan'. In die opzet van de dag zijn ze in het Dirkslandse ziekenhuis dan ook zeker geslaagd.