Online Ophef

Column Erwin Guijt

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: media zoals Twitter en Facebook zijn digitale arena's geworden. Zoals vroeger de gladiatoren hun aandacht geen seconde mochten laten verslappen om niet neergeslagen te worden, moet iedereen die zich op het gladde ijs begeeft dat Twitter heet, dat ook doen. In één euforisch, humoristisch of boos moment kun je heel je verdere leven verpesten. Of dat nu een ongelukkige opmerking betreft over Wilders, een foto van je leeuwenjacht of een naamsverandering van een product. Als het (bijna) alziende oog van de media je opmerkt, komt er een vloedgolf van mensen over je heen, die als een tsunami heel je levensperspectief vernietigt.

Mensen zijn ontzettend goed in het tot de grond toe afbranden van andere mensen. Hoewel dat iets van alle tijden is. De oude Romeinen hadden er zelfs al een spreekwoord voor: 'homo homini lupus', oftwel 'de mens is voor de andere mens een wolf'. En in de Middeleeuwen konden mensen elkaar ook goed afbranden – zowel letterlijk als figuurlijk. Maar je zou denken dat de mensheid toch iets geleerd zou hebben van duizenden jaren ervaring? Alleen als ik de krant opensla, denk ik dat dat (helaas) niet juist is. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen!

Kijk maar naar bijvoorbeeld de politiek: welk een massa kritiek krijgen de politici te verduren. Als zij één keer een misstap maken is het met hun politieke carrière zo goed als gedaan. Met als gevolg dat elke letter, klemtoon en gebaar ellenlang moet worden afgewogen. Maar dan krijgen ze weer als verwijt dat ze te aarzelend zijn… Nee, al met al denk ik dat we misschien eens met z'n allen de toon wat moeten matigen en ons wat meer richten op zinvollere dingen als bijvoorbeeld verstopeieren. En mensen, hoe moeilijk het soms ook is, een tweede kans geven.