Met raad en daad

Opzij, opzij

Als je ruimte moet maken voor b.v. een ziekenauto, mag je dan de verkeersregels overtreden? Ik zag geen andere uitweg dan de verkeersheuvel links voorbij te gaan, om de ziekenauto te laten passeren.

Antwoord: Uw vraag hebben wij voorgelegd aan de politievoorlichting. Hier hun antwoord. De wet stelt dat weggebruikers bestuurders van een voorrangsvoertuig voor moeten laten gaan, maar de wet geeft niet aan hoe dat moet gebeuren. Nergens staat in de wet dat je daarvoor andere regels mag overtreden. Vaak wordt dat wel gedoogd, maar als het fout gaat, kan die bestuurder/-ster zich nergens formeel op beroepen. Dat geldt dus ook voor het links voorbij rijden van een verkeersheuvel. Zo lang het goed gaat is er niets aan de hand, maar zo niet, dan heeft die bestuurder toch een probleem. Een voorbeeld van gedogen is bijvoorbeeld bij een kruising de stopstreep overschrijden, om links of rechts te stoppen om het voorrangsvoertuig doorgang te verlenen en dan geflitst worden. Als je aan kunt tonen waarom je de stopstreep overschreed, volgt er (meestal) geen vervolging. Denk ook aan artikel 5 WVW 1994 dat luidt: "Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt, of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd." Dit is een bepaling waar je mee te maken kunt krijgen als je een voorrangsvoertuig voor wilt laten gaan. Het komt er dus op neer dat je naar alle redelijkheid in de gelegenheid moet zijn om die vrije doorgang te verlenen.

Beroete ruitjes

Weet u soms, hoe je het roet van zwart geworden houtkachelruitjes kunt wegwassen? Iemand raadde mij koude thee aan, maar daarmee lukt het helemaal niet en met zeep en spiritus ook niet.

Antwoord: Er bestaat nog geen goed afwasmiddel voor beroete ruitjes van kachels en haarddeuren. Dat komt doordat roet een zuivere koolstof is, die niet oplost in de middeltjes die we in een huishouden ter beschikking hebben. Het beste kunt u zulke raampjes afvegen met zachte lappen, of zacht papier van toilet- of keukenrol, want dat kunt u weggooien. Pas als de koolstof zelf verwijderd is, kunt u de raampjes 'lappen' met lauw water, waarin u een scheutje ammoniak heb gedaan. Spiritus helpt niet voldoende tegen koolstof. In ouderwetse boekjes staan wel eens tips over koude thee, maar dat is een fabeltje van schrijvers die geen verstand hadden van chemie. Thee heeft geen reinigende werking en warm water neemt beter vuil op dan koud. Roet moet echter droog worden weggeveegd om een goed resultaat te verkrijgen. Zit het roet trouwens niet al te vast, dan kunt u met een vochtige prop keukenrol de as uit de kachel opnemen en over de ruit vegen. Daarmee verdwijnt alle roet en dan kan de ruit vervolgens met schoon water gereinigd worden.

Zemelen dikmakend?

Word je van tarwezemelen dik en werken ze laxerend?

Antwoord: Tarwezemelen bevatten veel cellulose en weinig calorieën. Zij zijn uitstekend geschikt om de ontlasting meer volume te geven en werken inderdaad daardoor laxerend.

Inslikken of niet

Mogen middelen als paracetamol, finimal e.d. heel worden doorgeslikt?

Antwoord: Lees eerst aandachtig de gebruiksaanwijzing of de bijgevoegde bijsluiter. Daar staat namelijk vermeld hoe u het betreffende middel het beste in kunt nemen. In het algemeen moet u pijnstellers al of niet opgelost innemen met een flinke slok water.