Overrompelende liefde…

'En… toen Jezus wist dat Zijn uur gekomen was dat Hij uit deze wereld zou overgaan naar de Vader, heeft Hij de Zijnen… liefgehad tot het einde. Joh. 13:1

Johannes ziet de Heere in gedachten voor zich. Hij ziet Hem lijden tot in de diepste donkerheid van het kruis. En de Heere stopte niet! Hij Die de Heerlijkheid van de hemel had verlaten om, om zo te zeggen, zijn handen en zijn leven vuil te maken met het zware en vervloekte werk van de zonde. Hij onderbrak zijn lijden niet, zoals Hij dat had kunnen doen. Om voortijdig naar de Vader terug te keren. En... en ons hield Hij vast, denkt Johannes. Hij heeft ons niet losgelaten. Terwijl daar alle aanleiding toe was. Zo wonderlijk; zo onverdiend.

Het overweldigt Johannes. Wat? Vooral: die liefde. Die vasthoudende liefde. Toen en nog. De liefde van Christus. Juist dan wanneer de Heere gaan zal; uit de wereld, terug naar de Vader, is Hij zich dieper dan ooit bewust van Zijn liefde voor de Zijnen die in de wereld zijn... Het is Zijn ure. Het is ook hun ure. Het uur van hun verlossing. Zijn liefde drijft Hem. Hoe gaat dat onder ons mensen? Rond een stervende? De liefde wil geen afscheid nemen maar ze moet.

Wij hebben lief tot… tot het moment dat we terug moeten treden. Maar de Heere, de liefde van de Heere blijft dan. Tot in de dood. De alles omvattende liefde van God. Bent u daar wel eens door overrompeld? Zoals een jongen of een meisje dat kan overkomen. Het eerst misschien nog niet eens helemaal door hebben, maar dan komt dat moment toch. Hij geeft om me. Zij zoekt m'n aanwezigheid. Een wondere blijdschap die je doorstroomt. Zou dat nou ook met de liefde van de Heere kunnen? Dat die je overrompelt? Je denkt misschien wat een jongen of een meisje kan denken: wat zou die ander in mij zien? Wat zou de Heere in mij zien? Hij weet van m'n zonden; van m'n strijd tegen de zonde die ik al zo vaak verloren heb. Maar dat Hij toch in Zijn liefde komt. Wat ziet Hij in mij? Het is Zijn liefde om te behouden! O dan... dan is dat het dus? Dat die zondaarsliefde je overmant? In het Evangelie?

Dat je tegenover de Heere staat. Dat je Hem tegen komt. Met je zondige leven. En Zijn liefde werkt onze zonden niet onder het zand. Zo doet Hij dat niet, zoals wij dat altijd weer willen: zand erover zonder het uit te praten. Maar Hij bedekt ze met Zijn bloed. Dan zijn ze weg.

Die liefde van Jezus tot de Zijnen. Gezegende lijdenstijd; die te ontdekken.

G.C.K. te P.