Afbeelding
Foto:

Stoer?

Vuile hond, landverrader, vieze gelukszoeker, uitzuiger. Zomaar even een greep uit wat 'Facebook-haat' die ik net ben tegengekomen toen ik even snel mijn Facebook checkte. Open zelf je Facebook app of kruip even achter je pc en begin zomaar eens te scrollen. Kijk hoe lang het duurt voor je een hatelijke reactie voorbij ziet komen over wat voor onderwerp dan ook. Tip: kijk eens bij dingen over vluchtelingen, Zwarte Piet of politiek. Zulke dingen doen het altijd goed bij de gefrustreerde Facebookgebruiker.

Waar je ook kijkt op Facebook, onder vrijwel elk (bekend) forum of nieuwsartikel zul je wel iemand tegenkomen die het er niet mee eens is. Maar dan niet zo'n klein beetje, maar deze persoon zal het laten lijken alsof het een probleem is dat zich al jaren en jaren voordoet en dat deze reageerder daar zelf, constant, elke dag, elke minuut mee geconfronteerd wordt.

Ik vind het vreselijk zielig voor deze mensen dat ze zich zo persoonlijk aangevallen voelen op het moment dat een kamerlid tegen Zwarte Piet is. Of dat ze het zo heel erg vinden dat er een AZC ergens in Nederland (meestal ver bij hen vandaan) komt. Deze mensen lijken het altijd zo goed te weten. Ik vraag me oprecht af wat de drijfveer van deze mensen is. Is hun dan ooit zoveel onrecht aangedaan dat ze nu zomaar random personen de huid vol moeten schelden?

Nee, voor een beetje menslievendheid hoef je niet op Facebook te kijken. Misschien scroll je er elke dag overheen, lees je het even vluchtig, want je bent toch benieuwd naar de reacties en ga je daarna weer verder om je beste vriend(in) te taggen onder een foto die zó herkenbaar is voor jullie. Of misschien ben jij zelf wel een reageerder die het nodig vindt overal een mening over te hebben en die vooral luid en duidelijk te spuien op het internet. Dat kan, ieder z'n ding. Maar waar plaatsen we dan de persoon achter het verhaal? Degene die al deze 'ellende' heeft veroorzaakt? Want via internet is het makkelijk praten en kunnen we allemaal onze mond wel opentrekken. Maar wat als die persoon ineens voor je huis staat om verhaal te halen... zijn we dan nog steeds zo dapper? Of wat als de rollen ineens omgedraaid zijn en half Nederland keert zich tegen jou? Voel je je dan nog steeds zo stoer?