Afbeelding
Foto: pr

Matthäus

Magazine over een meesterwerk
2016, Uitgeverij Adveniat (Baarn) en Boekencentrum (Zoetermeer)
98 blz., € 8,95
ISBN 9789023 970521

"Kom meer te weten over de maker, de spelers en het grote verhaal."
De eenmalige glossy Matthäus verscheen in de reeks Antoine, Calvijn en Thomas.
Met bijdragen van onder meer Govert-Jan Bach, Patrick van der Linden, Jos van Veldhoven, Marjon Struijk, Sytse Buwalda en Hind.

Interessant is het artikel over de Bijbel van Bach, deze dook in 1934 op in een Lutherse universiteitsbibliotheek in Amerika. Vanaf dit voorjaar is er de mogelijkheid een heruitgave van de Bijbel van Bach, met al zijn aantekeningen erin, aan te schaffen. Daarnaast bevat deze uitgave een uitgebreid commentaargedeelte van een internationale groep deskundigen.

Govert-Jan Bach, pastoraal psycholoog, muziekliefhebber én ver familielid van Johann Sebastian, vertelt over de helende werking van muziek. "De Matthäus Passion is het allerbeste muziekstuk ooit geschreven. Punt."

Beeldend kunstenares Marte Röling maakte in samenspraak met dirigent Jos van Veldhoven een nieuw portret van Bach.

Een aantal professionele muzikanten komen aan het woord over het gebruik van diverse muziekinstrumenten in de orkestpartij van de Mattäus-Passion.

Verder is er veel aandacht voor de feiten rondom het muziekstuk, bevat de glossy een artikel over de originele partituur, een meditatie, paascantate, mini-zangles met tips en de Matthäus puzzel.

De stijlvolle uitvoering van de glossy in combinatie met de inhoudsvolle artikelen, maken dit magazine de moeite waard voor elke muziekliefhebber.