Zacht en regenachtig weekend

Afgelopen weekend en eigenlijk ook de voorbije dagen hadden we nog te maken met een bescheiden midfebruariwintertje. In de kalenderklimatologie is een duidelijk koudere fase aan te wijzen rond half februari. En inderdaad, het weer hield zich dit jaar weer eens aan het spoorboekje. Regionaal viel tot bijna 10 centimeter sneeuw in het land het afgelopen weekend, vooral in Hoog-Nederland.
Achter de storing om werd koude heldere lucht aangevoerd van flink noordelijke breedten en dat merkten we met name de voorbije nachten al. Het vroor soms bijna matig in de open velden.
Eigenlijk was het prima weer met zonnige perioden en bij dagmaxima ruim boven nul was het niet eens echt koud te noemen. In de al sterker wordende zon en uit de wind was 't zelfs goed toeven.
Het mooie februariweer maakte donderdag alweer plaats voor het vertrouwde bewolkte scenario. Er viel al wat neerslag op de Eilanden en enkelen zagen zelfs wat sneeuwvlokjes dwarrelen.
De vrijdag wordt dan weer iets beter met de zon er ook meer bij en het is ook zachter buitenshuis. Vooral op zaterdag en zondag regent het periodiek en komt de stevige zuidwestenwind weer terug.
Uiteraard gaat de temperatuur flink omhoog tot in de dubbele cijfers. Dan wordt het zo'n 12 graden. Waarschijnlijk blijft het ook de rest van deze sprokkelmaand aan de zachte kant en dat is interessant.
Dan lijkt het zeer waarschijnlijk dat deze bijna voorbije winter als allerzachtste de boeken in kan gaan. Heel misschien blijkt nog als we de winterbalans opmaken straks op 1 maart, of dit huidige koudere intermezzo het totaalgemiddelde dusdanig omlaag heeft gehaald dat we het predikaat allerzachtst net missen. Het zou wel eens om een luttele tiende graad kunnen gaan vergeleken met de zachtste winter tot dan toe (2007). Toen werd een gemiddelde temperatuur van 6,6 graden gemeten in De Bilt.
De Eilanden zouden kunnen gaan uitkomen op een gemiddelde wintertemperatuur van om en nabij de 7 graden (7,2 of 7,3 zou kunnen). Al met al hebben we alweer drie zeer zachte winters op rij te pakken.
De komende pakweg tien dagen blijft het meest onbestendig weer zonder dat er extremen zullen zijn.