Procedure rond 'Verdwenen burgers'

GOEREE-OVERFLAKKEE – De VVD-fractie (indiener Rein Osinga) heeft in januari schriftelijke vragen gesteld aan het college over het onderwerp Basisregistratie Personen. Dit naar aanleiding van meldingen in de gemeentelijke informatierubriek, waarin regelmatig staat aangegeven dat personen met onbekende bestemming zijn vertrokken.

Door Jaap Ruizeveld

"Bij burgers ontstaat de gedachte dat deze personen die mogelijk met financiële problemen kampen, zich op deze wijze aan hun verplichtingen zouden kunnen onttrekken", geeft de fractie aan. Anderzijds zijn er bedrijven die van deze met onbekende bestemming vertrokken personen ('verdwenen burgers') nog gelden te vorderen hebben.

De VVD wilde informatie over en inzicht in de procedure die hier gevolgd wordt. Een grotere bekendheid van de wettelijke voorschriften en procedure over het item "verdwenen burgers" vindt de fractie gewenst. Inmiddels heeft het college een toelichting gegeven. Hoe bijvoorbeeld snel en eenvoudig gehandeld kan worden wanneer personen vergeten zijn hun verhuizing door te geven. Wanneer dit niet het geval is en als er geweigerd wordt aan de verplichting tot verhuisaangifte te voldoen, treedt een wettelijke procedure in werking. Wanneer ook na inschakeling van familieleden er geen resultaat wordt geboekt en ook aanschrijving geen resultaat oplevert, wordt betrokkene na een korte termijn opgenomen in de Registratie Niet Ingezetenen. Ook volgt nog een publicatie in een plaatselijke krant, als laatste middel om de man of vrouw te bereiken.

Grote nadelen

De gedachte dat een betrokkene zich op genoemde wijze mogelijk aan (financiële) verplichtingen zou kunnen onttrekken is op zich waar, maar de nadelen van een genoemde uitschrijving zijn fors. Zo kan men geen paspoort, rijbewijs, uittreksel of enigerlei uitkering aanvragen en heeft het een nadelig effect op pensioen en o.a. AOW. In brieven is dan al op al deze aspecten gewezen, zo luidt het college-antwoord op de VVD-vragen.