Geheimhouding was niet nodig

GOEREE-OVERFLAKKEE – De geheimhouding kan worden opgeheven. Tot deze mededeling komt het college van b. en w. in een toelichtende brief die eerder deze maand aan de gemeenteraad is verzonden en die op de lijst van Mededelingen op de eerstvolgende openbare agenda van de raadsvergadering een plaatsje krijgt.

Door Jaap Ruizeveld

Het betreft het advies dat Gaastra Advocaten in eerste instantie aan het dagelijks bestuur had verstrekt tot vertrouwelijkheid. Nu blijkt - bij een nadere kritische beschouwing - dat dit toch niet zo noodzakelijk is. Waar gaat het allemaal over?

Zoals onze krant in het raadsverslag van 14 januari meldde, had het college toen op verzoek van de fractie EVV (Aat van Alphen) het onderwerp Coördinatie Windenergie op basis van de Wet Milieubeheer geagendeerd. Dat niet alleen. Er was door het college een concept-besluit aan toegevoegd. Een bekrachtigingsbesluit aan de gemeenteraad om "geheimhouding" te hanteren over een juridisch document van Gaastra Advocaten dat - intern aan de raad – was toegezonden. Het ging over mogelijke aansprakelijkheidsrisico's.

Bekrachtigd

Volgens de Gemeentewet zou de raad het door het college geheim verklaarde stuk in genoemde raadsvergadering van 14 januari al dan niet moeten bekrachtigen. Van Alphen (EVV) ontraadde met grote nadruk om dat te doen. Voorzitter Grootenboer vroeg niettemin aan de raad toch een bekrachtigingsbesluit te nemen. Na enige ophef in debat, gaf de raadsmeerderheid uiteindelijk haar fiat. Van Alphen, Maliepaard en de fractie PvdA stemden toen tegen. In de recente brief aan de raad schrijft het college dat Gaastra Advocaten, na nogmaals kritisch te hebben gekeken of geheimhouding nodig is, nu aangeven dat er al zoveel informatie uit de wel openbare stukken is, dat de tekst van het memorandum niet nader geheim hoeft te blijven.