Ook op Goeree-Overflakkee minder stembureaus. Foto: Shutterstock
Ook op Goeree-Overflakkee minder stembureaus. Foto: Shutterstock Foto: Adri van der Laan

Bij Oekraïne-referendum lager aantal stembureaus

GOEREE-OVERFLAKKEE - Bij het Oekraïne-referendum dat op woensdag 6 april wordt gehouden, zijn in een groot aantal gemeenten in het land veel minder stembureaus beschikbaar dan bij de Provinciale verkiezingen in 2015. Dat blijkt uit een enquête van de NOS, waaraan 323 van de 390 Nederlandse gemeenten meewerkten. Gingen er in die 323 gemeenten in 2015 nog ruim zevenduizend stembureaus open, nu zijn dat er zevenhonderd minder. Ook in onze gemeente Goeree-Overflakkee wordt het aantal stembureaus eilandbreed teruggebracht van 23 naar 16. Dat is ruim 30 procent.

Door Jaap Ruizeveld

Het referendum gaat over het associatieverdrag dat de EU heeft gesloten met Oekraïne. Het is vorig jaar goedgekeurd door de Tweede en de Eerste Kamer, maar dat is hangende het referendum opgeschort. Delen van het verdrag zijn 1 januari wel al in werking getreden. Volgens voorstanders gaat het verdrag vooral om economische samenwerking. Tegenstanders denken dat het verdrag een eerste stap is naar een Europees lidmaatschap van Oekraïne en dat zou tot problemen met Rusland kunnen leiden. Het gaat hier om een raadgevend referendum. Het heeft een correctief karakter en is niet bindend. Het Kabinet heeft derhalve een mogelijkheid de uitslag niet over te nemen. De uitslag is niet geldig als het opkomstpercentage onder de 30 blijft. In het geval van een positieve uitslag, wordt het Verdrag door het Nederlandse parlement geratificeerd en wordt de associatie een feit

Daling

De daling van het aantal stembureaus komt neer op één op de tien stembureaus, maar de verschillen tussen gemeenten onderling zijn groot. Zo gingen in de gemeente Oldenzaal bij de afgelopen vier verkiezingen 18 stembureaus open. Bij het referendum in april zijn dat er nog maar 5. Volgens die gemeente is dat om het referendum "kostenefficiënt te organiseren". In zes op de tien gemeenten (zoals bijvoorbeeld op Schouwen-Duiveland, Brielle, Westvoorne en Nissewaarde) verandert er helemaal niets.

Per woonkern

In onze gemeente Goeree-Overflakkee worden stembureaus ingericht in Ouddorp (Zalencentrum Dorpstienden), Goedereede (Oostdam, Jongkoenstraat), Stellendam ('t Haegse Huus), Melissant (Melishof, Binnenweg), Dirksland (De Schakel), Herkingen (Ons Huis), Middelharnis (Wijkcentrum Doetinchemstraat en De Hoeksteen aan de Ring), Sommelsdijk (Vita Nova, Van Aerssenstraat en Nieuw Rijsenburgh, Sperwer), Nieuwe-Tonge (Ons Dorpshuis), Stad aan 't Haringvliet ('t Trefpunt), Oude-Tonge (Grutterswei), Ooltgensplaat ('t Centrum, Weesmolenstraat), Den Bommel (Bommelstee) en Achthuizen ('t Buurthuus, Kloosterstraat).