Afbeelding
Foto: pr

Gedichten over watersnoodramp in extra uitgave Reizende Dichters

GOEREE-OVERFLAKKEE – Verdwenen bruid: Stil getuig ik van de liefde / in blauw satijn met witte tule / een statige verloren prinses / verdronk in een zee van tranen. Een aangrijpend gedicht van Greta Lugtmeier, gemaakt bij een bruidsjurk in het Watersnoodmuseum.

In het museum, in Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland, zijn ze bij elkaar te zien: de jurk en het gedicht. En dat geldt voor verschillende andere objecten in het Watersnoodmuseum: het dichterscollectief de Reizende Dichters heeft het initiatief genomen om gedichten tentoon te stellen bij de tentoongestelde herinneringen aan de watersnoodramp. De gedichten zijn gemaakt door de Reizende Dichters en een aantal gastschrijvers.

De gedichten zijn echter niet alleen in Ouwerkerk te zien, maar ook in een extra uitgave van o-o-go, het kwartaalblad van de Reizende Dichters. Het blad bevat twintig gedichten plus afbeeldingen van de objecten in het Watersnoodmuseum die de dichter inspiratie boden. Het geheel is een waardige en gevarieerde gedenkbundel, verschenen in de maand dat Zuidwest-Nederland herdacht dat de Ramp drieënzestig jaar geleden plaatsvond.

Annette van Riel dichtte Overleven: Ik en mijn kat / wij leven nog / rillend van waterkou / besef ik al gauw / pijn en verdriet ten spijt / helaas alles kwijt / voel dankbaarheid toch / ik en mijn kat / wij leven nog. Om nogmaals aan te tonen dat een gedicht veel kan zeggen en dat de Reizende Dichters een zeer geslaagde bijdrage aan de herdenking van 1 februari 1953 hebben geleverd.

De extra editie van o-o-go ('Watersnoodmuseum') is voor 4,50 euro te koop bij Bruna Middelharnis, Bruna Ouddorp, Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk, atelier Havenhoofd in Middelharnis, galerie Kunst+ in Oude-Tonge en Tearoom Bienefelt. Bestellen kan ook: door 6,50 euro over te maken op rekening NL17INGB0004644268 ten name van de Reizende Dichters, Dirksland, met vermelding van o-o-go Watersnoodmuseum plus het postadres.