Afbeelding
Foto: pr

Neem en lees

Met eer en heerlijkheid gekroond

'Met eer en heerlijkheid gekroond', is een meditatiebundel over het leven van Jozef, geschreven door ds. J. Mijnders. De uitgever is Den Hertog. Het ISBN-nummer is 9. 789. 033.127. 175. De prijs is € 14,90.

Het leven van Jozef wordt op een indringende wijze getekend. Enerzijds zijn strijd en moeite, anderzijds ook zijn verlossing uit de gevangenis en hoe hij met eer en heerlijkheid bekleed werd als onderkoning van Egypte. Jozef is het middel geweest om velen in het leven te behouden. Het is duidelijk dat in de geschiedenis van Jozef veel geestelijke lessen liggen voor Gods kinderen. Maar ook waarschuwende lessen voor hen die hun heil buiten Christus zoeken. De boodschap van Wet en Evangelie klinkt met ernst en bewogenheid door. Steeds wordt in deze meditaties heen gewezen naar de meerdere Jozef, van Wie het in het bijzonder geldt wat de apostel schreef: 'Maar wij zien Jezus, met eer en heerlijkheid gekroond.'

Ds. J. Mijnders (1921) werd in 1970 predikant van de Gereformeerde Gemeente te Rijssen (Zuiderkerk). Daarna diende hij de Gemeente Ridderkerk en Veenendaal. In 1991 ging hij met emeritaat.
Deze 52 meditaties zijn een bewerking van de 29 predicaties die dominee Mijnders veertig jaar geleden heeft gehouden.
In het 'Woord vooraf' schrijft hij dat voor jong en oud mag gelden: Jozef leeft, ook is hij regeerder in gans Egypteland.
Deze bundel verschijnt ten bate van het Deputaatschap voor Evangelisatie.
De inhoud is het waard om gelezen te worden en deze bundel zal zijn weg wel vinden.
Van harte aanbevolen voor persoonlijk gebruik of voor het lezen bij avond- of weeksluiting.


Neem en lees

Mijn enige troost

Mijn enige troost, 365 dagen met de Heidelbergse Catechismus, door Maarten Luther, een uitgave van Den Hertog onder ISBN-nummer: 9. 789. 033. 127. 403. De prijs is € 22,50.

Wat is het bijzondere aan dit dagboek naast de vele dagboeken die al verschenen zijn? Luther was al bijna twintig jaar overleden toen de Heidelbergse Catechismus in 1563 verscheen. Toch biedt dit boek een antwoord op de vraag wat Luther gevonden zou hebben van onze Heidelbergse Catechismus.
Luther heeft namelijk uitvoerig geschreven over de thema's, die na zijn dood in de Heidelberger zouden worden behandeld. In dit dagboek wordt iedere week een complete Zondag uit de Heidelberger toegelicht door dagelijkse teksten uit het werk van Luther. En zo komt Luther zelf bij alle vragen en antwoorden van de Catechismus aan het woord.
Vandaar dat dit werk niet alleen als dagboek te gebruiken is, maar het is tevens een naslagwerk dat een overzicht biedt van Luthers theologie bij alle kernpunten van onze geloofsleer, voor zover we die aantreffen in de Heidelbergse Catechismus.

H.C. van Woerden Sr. is de vertaler en samensteller van dit lijvige dagboek. Eerder verzorgde dhr. Van Woerden de uitgave: 'Uit de diepten roep ik tot U', een dagboek met Lutherteksten over het gebed, en 'Al ging ik ook in een dal', met Lutherteksten voor zieken.
In 'Verantwoording' gaat de samensteller in op de wijze van werken. Achtereenvolgens gaat hij in op het dagboekidee en overzichtswerk, een voorkeur voor de preken van Luther, de volgorde van de Catechismus, de vertaling, Schriftlezingen, Bijbelcitaten en bronvermelding.

Van Woerden eindigt zijn verantwoording als volgt:
Er is vermoedelijk geen reformator die dichter bij de Heidelbergse Catechismus stond dan Maarten Luther. Dat geldt niet allee voor zijn land en zijn taal, maar zeker ook voor zijn theologie over de rechtvaardiging van de goddeloze. Luther heeft niet alleen vanaf 1517 alle reformatoren en daarmee de hele theologie van de zestiende eeuw beïnvloed, maar ook het protestantisme tot op deze dag. Het is de wens van de vertaler en samensteller dat dit een herleving mag zijn van Luthers leer: de prediking van wet en evangelie, of anders gezegd: de prediking van de drie stukken: ellende, verlossing en dankbaarheid.

Achterin is een lijst met afkortingen toegevoegd en ook de bronnen, waaruit geput is.
Zondag 52 uit dit dagboek eindigt met de vraag: Wat beduidt het woordje amen?
Ik citeer het laatste gedeelte, tevens het slot van dit lijvige boekwerk

… 'zou ik zo vermetel zijn en mij erop beroemen dat God mijn gebeden zou verhoren? Ik ben toch maar een arme zondaar?' Dat komt daardoor dat zij niet op Gods belofte zien, maar op hun eigen werk en verdienste. Daarmee verachten zij God en maken Hem tot een leugenaar. Daarom ontvangen zij ook niets. Dit zegt Jakobus in zijn brief: 'Wie bidt, moet bidden in geloof en niet twijfelen, want wie twijfelt lijkt op een golf in de zee, die door de wind gedreven en bewogen wordt – deze mens moet niet denken, dat hij iets van God zal ontvangen (vergelijk Jakobus 1:6 en vervolg). Kijk, zoveel is er God aan gelegen dat wij zeker zijn dat wij niet tevergeefs bidden en nooit meer onze eigen gebeden zullen verachten.

(Citaat uit de Deutsch Katechismus (Der Grosse Katechismus), 1529, Luthers Werke, Weimar Ausgabe).

Telkens wordt een Schriftgedeelte aangereikt om te lezen, met een kerntekst en op sommige dagen zelfs een alternatief, dat ook bij de betreffende stof past. Neem en lees!

Afbeelding