Met raad en daad

Het hof maken

Mijn vraag is voor een werkstuk op school. Hoe werden vroeger vrouwen het hof gemaakt? Is dat anders dan nu? Zo ja, wat was de beste manier voor een vrouw om een man te laten merken dat ze hem leuk vindt?

Antwoord: De uitdrukking 'het hof maken' klinkt nu misschien wat ouderwets, maar toch is de manier waarop niet echt anders dan vroeger. Tegenwoordig spreekt men eerder van 'flirten'. Alleen waren de mensen vroeger formeler, kon het niet zo open zijn als nu. Leuk om te weten is dat de uitdrukking 'het hof maken' uit het Frans komt, 'faire la cour'. Aan het hof (la cour) waren vertrouwelingen (hovelingen) van de koning, die zoveel mogelijk in de gunst probeerden te komen bij hun koning. Je begrijpt dat dit eigenlijk hetzelfde is als een man bij een vrouw (of omgekeerd) in de gunst probeert te komen, of wat moderner gezegd, te versieren. De manier waarop je iemand laat merken dat je hem/haar leuk vindt zal ook niet echt verschillen met die van vroeger: de meeste mensen, of ze nu man of vrouw zijn, zijn gevoelig voor complimentjes. Daarom is het geven van complimentjes een succesvol middel. Verder: een beetje lonken, glimlachen, een praatje proberen te maken, enz. Net als vroeger kan een man een vrouw uitnodigen om ergens wat te gaan drinken, een bosje bloemen te geven, enz. Misschien wel een verschil met vroeger: een vrouw kan tegenwoordig ook een man uitnodigen!

Afstand bewaren

Hoe ver moet ik verwijderd blijven van de grond van mijn buurman?

Antwoord: Wie bomen en hoog opgaande gewassen aanplant, moet daarbij volgens art. 42 uit het Vijfde Boek van ons Nieuw Burgerlijk Wetboek twee meter van de erfscheiding verwijderd blijven. Deze afstand wordt gerekend vanaf het midden van de voet van de boom. Voor heesters en voor heggen geldt een afstand van een halve meter. Dit geldt ook voor de stokken van staakbonen. Met laag blijvende groente kunt u de erfgrens dichter naderen.

Orgelpijpen blank maken

Weet u een middel om donker geworden orgelpijpen weer blank te krijgen?

Antwoord: Dit is een moeilijke aangelegenheid. Polijsten, met een goede machine, is wel mogelijk en veilig, maar na enige maanden zullen de pijpen toch weer verkleuren, dit doordat er relatief veel lood in oude orgelpijpen verwerkt zit. U kunt het eventueel proberen met Brasso koperpoets, maar ook dan zal na enige tijd weer verkleuring optreden. Bovendien kunnen er vlekken ontstaan. Daarom eerst uitproberen op een niet opvallend plekje.

Vogelschrik

Wij voeren al lang vogeltjes op ons balkon met professioneel kleinvogelvoer en pindakaas. Daar komen heel veel mussen op af. Sinds enkele weken niet één meer, alleen een roodborst en een paar pimpelmezen. Dit doet zich voor sinds we de twee stamrozen hebben ingepakt met schuimfolie. De ervaring is, dat ze na een verandering na een paar dagen weer gewoon terugkomen, maar nu blijven ze weg. Vraag: wat is hiervan de oorzaak.

Antwoord: Dit is heel moeilijk om te verklaren. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat in dit geval de vogels geschrokken kunnen zijn van de schuimfolie, dit betekende een plotselinge verandering in hun omgeving. Uit eigen waarneming is ons ook al opgevallen dat vogels bij het vogelhuisje ook wel eens ogenschijnlijk zonder reden weg kunnen blijven, dit ondanks het voer. Het zou kunnen zijn dat ze dan hevig van een kat geschrokken zijn. Misschien is er bij de buren in de tuin iets veranderd?