Adrie Schipper (2e van rechts) overhandigt namens de Rotary Club de cheque aan voorzitter Rinus van Dam van Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Foto: Hans Villerius
Adrie Schipper (2e van rechts) overhandigt namens de Rotary Club de cheque aan voorzitter Rinus van Dam van Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Rotary helpt Streekmuseum

MIDDELHARNIS – Terugblikkend op het laatstgehouden Groot Dictee Goeree-Overflakkee, in oktober vorig jaar, kan de organiserende eilandelijke Rotary Club alleen maar tevreden zijn. Een recordaantal deelnemers van 87, dit zeker ook dankzij de inzet van de Middelharnisse scholengemeenschappen PM en RGO. Een recordopbrengst van € 3.500 voor het goede doel, Streekmuseum Goeree-Overflakkee. En een prachtige bestemming dat het museum voor dit bedrag heeft: de belevingswaarde voor de bezoekers fors vergroten door het aanbrengen van interactieve voorzieningen.

Door Hans Villerius

Dit was, samengevat, wat dinsdagavond 16 februari te beluisteren viel tijdens een bijeenkomst van Rotary Club Goeree-Overflakkee in Brasserie 't Vingerling te Middelharnis, waar het Streekmuseumbestuur was uitgenodigd om de cheque in ontvangst te nemen. En dat deed men dankbaar.

Gouden tijd

Jaarlijks verbindt Rotary GO een lokaal goed doel aan het Groot Dictee Goeree-Overflakkee. Ditmaal dus het Streekmuseum. "Redenen genoeg om hiervoor te kiezen", gaf Greet de Kooning namens de Rotary aan. "Het museum is op het eiland een prachtige elk-weer-voorziening, dat zowel voor de eigen bevolking als voor bezoekers van buitenaf, en ook voor kinderen, mooi, interessant en leerzaam is. Eigenlijk kan er veel meer met het Streekmuseum worden gedaan en het bestuur is die weg ook ingeslagen. Maar zoals veel organisaties op het eiland gekort worden op gemeentelijke subsidie, moet nu ook het Streekmuseum het veel meer hebben van giften en sponsoring. Wat dat betreft is het voor de serviceclubs een gouden tijd om goede doelen te steunen. Als Rotary zijn we dan ook blij dat we met de opbrengst van Groot Dictee 2015 het museum kunnen helpen een slag te maken naar een grotere aantrekkelijkheid, die hopelijk nog meer bezoekers in de benen brengt!"

Zintuigen prikkelen

Namens het Streekmuseum waren voorzitter Rinus van Dam en Bertrand van den Boogert aanwezig om de cheque van de Rotary in ontvangst te nemen. Ze gaven graag ook tekst en uitleg bij de vernieuwingsslag die het museum gaat maken.
Die weg was al ingeslagen. "We willen in de 21e eeuw een leuk museum zijn, dat ook jongeren prikkelt om erheen te gaan", legt Bertrand uit. "Het is natuurlijk prima als je dingen kunt bekijken, maar het kan levendiger met interactieve voorzieningen in verschillende museumruimtes en door méér zintuigen te prikkelen dan alleen je ogen."

>> Lees verder op pagina 4