KNWU en stichtingsbestuur presenteren zich. Foto: Jaap Ruizeveld
KNWU en stichtingsbestuur presenteren zich. Foto: Jaap Ruizeveld Foto: Adri van der Laan

Wielerkampioenschap van de wind 2016 doet bijna alle dorpen op het eiland aan

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van 18 tot en met 25 juni wordt op ons eiland het Nederlands Kampioenschap Wielrennen gehouden. Op twee zaterdagen (18 en 25 juni), woensdag 22 juni en vrijdag 24 juni worden in de startplaatsen Oude-Tonge, Middelharnis en Ouddorp (Brouwersdam) de verschillende onderdelen afgewerkt. Het NK-Wielrennen 2016 wordt het NK van de wind genoemd. De strijd tegen de elementen. In afstemming met de KNWU, de NOS, het organiserend stichtingsbestuur en de Gemeente Goeree-Overflakkee is afgesproken dat er in deze uitgave niet op zondag zal worden gereden. Dit om - voor alle betrokken partijen - moverende redenen. Met respect voor de cultuur op het eiland.

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

In een persbijeenkomst in het Inspiratiecentrum Grevelingen op de Brouwersdam werd donderdagmiddag een kick-off gehouden waarbij de gedetailleerde routes werden toegelicht. Organisatie / stichtingsbestuur, een vertegenwoordiging van de KNWU, wethouder Marnix Trouwborst namens het gemeentebestuur, de eilandelijke VVV en de eerste bedrijfspartners die het wielerfestijn ondersteunen, Schippers & Zn Electrotechniek bv en Techno Select, allen waren present bij deze meeting. Bert Zwanenburg vertolkte de betekenis van het NK voor Goeree-Overflakkee. Het doel is om hiermee het eiland opnieuw te profileren. Op de kaart te zetten. Laten zien hoe mooi en gevarieerd het eiland is. De aandacht die de NOS aan de wedstrijdonderdelen zal besteden is hierbij een prima en gewaardeerde insteek.

Drie startplaatsen

Vanuit de drie startplaatsen worden nagenoeg alle dorpskernen op het eiland met dit wielerfestijn aangedaan. Via de website www.nkwielrennengo.nl, via facebook en persberichten kan men kennisnemen van de verschillende programmaonderdelen en de tijdstippen van start en finish. Zaterdag 18 juni om 09.30 uur gaat het NK in Oude-Tonge van start me een koers voor de junior-dames. Doorlopend tot bijna 19.00 uur komen achtereenvolgens de Nieuwelingen meisjes, de junior heren, Elite zonder contract en de Nieuwelingen aan de start.

Tijdritten

Woensdag 22 juni is de dag van de tijdritten voor alle categorieën. Start en finish in Middelharnis. Dit spektakel duurt tot bijna 21.00 uur. Vrijdag 24 en zaterdag 25 juni ligt de start en finish op de Brouwersdam. Vrijdagochtend beginnen de Elite-vrouwen over een parcours van 132 km. In de middaguren rijden de Beloften hun 176 km. Het NK wordt op zaterdag afgerond met een klapstuk voor de Elite-mannen over een traject van 196 km. Gestart wordt om 09.00 uur met een lokale ronde over de Brouwersdam, daarna route / bouclé en afsluitend met 5 lokale ronden.

Sportgemeente

Het NK 2016 wordt niet voor niets het kampioenschap van de wind genoemd. De renners komen langs het Grevelingenmeer en zullen de elementen op de Brouwersdam moeten trotseren. Hier verwachten de insiders de bekende 'waaiers'. Wethouder Trouwborst was blij dat in de afgelopen maanden het NK naar het eiland kon worden gehaald. Zeker gedachtig de drive om de gemeente Goeree-Overflakkee dit jaar als Sportgemeente te willen presenteren, dan past dit spektakel daar perfect in. De wethouder wees tegelijkertijd op andere initiatieven die aan de doelstelling een bijdrage kunnen leveren zoals het realiseren van kunstgrasvelden voor voetbalclubs. Alsmede de insteek om een maatschappelijk thema Fietsveiligheid voor het voetlicht te brengen. "Op ons eiland zijn wij blij met een fantastische voorziening zoals het ziekenhuis in Dirksland. Omdat voor de toekomst te kunnen behouden zijn - mede daarvoor - meer inwoners nodig. Een speerpunt om je voor in te zetten. Nieuwe bewoners aantrekken die kiezen voor al datgene dat het eiland biedt, rust, ruimte, werk, voorzieningen en toeristisch-recreatieve aspecten". Ook dat GO in 2020 energieneutraal zal zijn, kon in zijn speech uiteraard niet ontbreken.

Het moment van ondertekening door de eerste partnerbedrijven.