Kerk en Israël: solidariteit en dialoog

MIDDELHARNIS - 'Israël'. De naam van het land hoeft maar te vallen of er ontspint zich een politieke discussie.

Veel mensen voelen een sterke solidariteit met het Joodse volk, dat na de verschrikkingen van de Holocaust een veilig bestaan in een eigen land wilde opbouwen. Maar ook zijn er mensen die scherpe kritiek hebben op politiek van de staat en de bezetting van de Palestijnse gebieden.

In het noorden van Israël ligt het dorp Nes Ammim, dat in 1963 werd gesticht door Europese Christenen, o.a. uit Nederland. Het doel was: uitdrukking geven aan de solidariteit met de inwoners van Israël en vrijwilligers de kans geven om een tijd in het land te wonen en zo hun eigen horizon te verbreden.

Bijna vanaf het begin steunen Nederlandse kerken dit project als een teken van betrokkenheid met Israël. In de afgelopen halve eeuw zijn de politieke discussies niet aan het dorp voorbij gegaan. Eén van de nieuwe activiteiten van het dorp is de ondersteuning van allerlei dialoogprojecten.

Predikant Pieter Dronkers (Geertekerk, Utrecht) woonde van 2012 tot 2014 in Nes Ammim. Op donderdag 18 februari 2016 zal hij aan de hand van de geschiedenis van Nes Ammim een beeld schetsen van de verhouding tussen de kerken en Israël.
Uiteindelijk komt de vraag aan de orde hoe we vandaag de dag onze betrokkenheid bij Israël, maar ook bij de Bezette Palestijnse Gebieden vorm kunnen geven. De bijeenkomst wordt gehouden in de Emmaüskerk in Middelharnis.