Afbeelding
Foto: pr

Voor u gelezen

De onvergetelijke reis van August King

John Ehle
2015, uitgeverij Mozaiek
248 blz., € 18,90
ISBN 978902 3994909

August King, een boer uit North Carolina, bezoekt eenmaal per jaar de markt in de stad. Daar verkoopt hij zijn vee en koopt hij levensmiddelen in. Om weer thuis te komen, moet hij dwars door de onherbergzame Appalachen reizen. Hij maakt deze barre tocht dit jaar voor het eerst alleen, zijn vrouw Sarah overleed elf maanden geleden.
Op weg naar huis stuit hij op een gevluchte slavin. August is bang om haar te helpen, maar voelt zich genoodzaakt om haar in elk geval van voedsel te voorzien.
Als Annalees onderweg opnieuw zijn pad kruist, barst er een hevige tweestrijd los in het binnenste van August. Het helpen van een zwarte slavin is een zware overtreding waar strenge straffen op staan.
Annalees vraagt hem opnieuw haar te helpen en ondanks zijn angst voor ontdekking gaat August overstag.
Onderweg vertelt de boer aan Annalees steeds meer over zijn vrouw Sarah.
Hij overdenkt zijn leven zoals hij het nu toe leefde en vraagt zich af of hij altijd dezelfde zal blijven: "Ver weg, verder dan hij kon kijken, was hij opgegroeid. In een ander leven, leek het wel, een eeuwigheid terug. Ben ik nog dezelfde persoon, vroeg hij zich af."
Onderweg leert August zichzelf steeds beter kennen en doet hij dingen die hij nooit voor mogelijk had gehouden. "Ik heb in mijn leven nooit veel klaargespeeld, tot onlangs. Niemand heeft ooit iets van me gevraagd, dat zal het wel zijn."

Ziel

August verliest gaandeweg de reis een voor een de dingen die hem houvast gaven, maar leert uiteindelijk wat echt belangrijk is.
John Ehle schetst een indringend portret van een eenvoudige man die getekend door het leven gaat, maar dwars door alle verliezen heen boven zichzelf uitstijgt.
Daarnaast krijgt de lezer een goed beeld van het Amerika uit het begin van de 19e eeuw voorgeschoteld. De schrijver weet het toen heersende beeld omtrent zwarte slaven treffend neer te zetten. Bij een deel van de blanke bevolking heerste de overtuiging dat zwarte slaven geen ziel bezaten. Het boek beschrijft op ingetogen, maar realistische wijze de wrede gevolgen van deze schokkende aanname.
Ondanks de gevolgen van de donkere kanten van het menselijk handelen, wordt soms ook een luchtige sfeer gecreëerd. Bijvoorbeeld op de momenten wanneer August met lichte ironie naar zichzelf kijkt.
'De onvergetelijke reis van August King' is een bijzonder verhaal, de moeite waard.

John Ehle (1925) werd geboren in North Carolina, hij schreef 'The Journey of August King' in 1971, waarna de Nederlandse vertaling in 2015 bij uitgeverij Mozaiek verscheen.

Jolanda Driesse