Twee opties voor rokers

Ondertussen is mijn middelbare school alweer een paar maanden verleden tijd. Ik weet nog wel, in de tijd dat ik daar naar school ging, dat er regelmatig rokers op het plein stonden. Nou, eigenlijk in het fietsenhok. Zodat de leraren er niet achter zouden komen. Dat gebeurde natuurlijk wel regelmatig en dan werden er wat waarschuwingen uitgedeeld. Die dag daarna stonden ze er gewoon weer.

Bij ons op school was het dus verboden, maar op zich hoeft het van mij niet perse verboden te worden. Want wat voor effect bereik je daar eigenlijk mee? Als je roken nou verbied op het schoolplein, dan heb je twee mogelijke opties van wat er daarna gaat gebeuren, naar mijn idee. Nummer 1 is dat ze alsnog doorgaan, nummer 2 is dat de rokers net buiten het hek gaan staan en daar gaan roken. Ik denk dus dat je er niet erg veel mee bereikt door het te verbieden.

De regeling die nu in de Tweede Kamer is afgesproken, luidt ongeveer als volgt: 'In 2020 mag je op geen enkel schoolplein meer roken'. Ik verwacht dat de meeste rokers na 2020 dus gaan voor optie nummer 2…

Column Marloes van Rixoort