Afbeelding
Foto: Kees van Rixoort

"We gaan door interactief te worden mee met nieuwe ontwikkelingen op museumgebied...

Vervolg van de voorpagina

Het Streekmuseum presenteert zich tegenwoordig met de toevoeging 'vertelt eilandverhalen'. Het verhaal van het water is het waard om aan eilandbewoners en toeristen, jong en oud, te laten horen. "Het leven en overleven met het water, als vriend en tegenstander, zit in het DNA van Goeree-Overflakkee", zegt Van den Boogert. "Dat willen we laten zien en laten horen in het museum, op een interactieve manier."

Touchscreens

In het museum komen drie touchscreens en een touchscreentafel. De touchscreens tonen de ontstaansgeschiedenis en de bedijkingen, de visserij, de landbouw en het moerneren, de havens en havenkanalen, de watersnoodrampen door de eeuwen heen en de rol van het water anno 2016. Een touchscreen is gewijd aan Berwoutsmoer. Via de touchscreentafel krijgen bezoekers van alles te horen en te zien over de Romeinen op Goeree en de watersnoodramp van 1953.

De nieuwe eilandverhalen worden verteld door een koeienwachtertje (landbouw), een kofjekokertje (visserij), een Romeinse man en een vrouw (Berwoutsmoer). "We introduceren als het ware een familie die de verhalen vertelt."

Een kleiner gedeelte van de grote subsidie gaat naar communicatie en pop-uptentoonstellingen op diverse locaties op Goeree-Overflakkee. De bedoeling hiervan zal duidelijk zijn: nog meer mensen naar het Streekmuseum in Sommelsdijk trekken en de eilandverhalen laten horen. Het museum is een interessante slechtweervoorziening en onderscheidt zich daarmee van veel andere projecten binnen de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, die zijn gesitueerd in de buitenlucht en dus in geval van slecht weer niet aantrekkelijk om te bezoeken.

De subsidie van 45.000 euro, die recent is toegekend door Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland, bestaat uit twee delen. 20.000 euro komt vanuit het Themafonds dat wordt beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds en 25.000 euro vanuit het provinciale project Erfgoedlijnen. De gemeente Goeree-Overflakkee ondersteunt 'Water, het DNA van Goeree-Overflakkee' met input vanuit het streekarchief.

Interessant en spannend

Volgens Bertrand van den Boogert zullen de eerste veranderingen in het museum in maart zichtbaar zijn. "Wanneer alles klaar is, komt er een officiële opening." Het bestuurslid noemt de vernieuwing van het museum cruciaal. "We gaan door interactief te worden mee met nieuwe ontwikkelingen op museumgebied. Dat heeft een duidelijke meerwaarde. Wij willen er voor de hele samenleving zijn, voor alle doelgroepen – ook voor de jeugd – is het museum interessant en spannend. Bovendien kunnen we door die touchscreens, die heel gebruiksvriendelijk zijn, veel meer laten zien en horen: foto's, filmpjes, verhalen. Je kunt per dorp inzoomen. Ook is het mogelijk om uit te breiden met bijvoorbeeld spelletjes en uitdrukkingen." De touchscreens worden geleverd door het bedrijf Onwijs in Oude-Tonge.

Afbeelding