Komende week droger en iets minder zacht

De huidige winter, die eigenlijk het predikaat winter niet verdient, is hard op weg om de allerzachtste ooit te worden. Het is hier al diverse keren opgemerkt. De komende dagen staan aanhoudend in het teken van enkele perioden met neerslag en nog altijd iets bovennormale temperaturen voor medio februari. In de nieuwe week wordt het evenwel wat minder zacht in Zuidwest-Nederland. Tot pakweg 18 februari is er kans dat het in de nachten en vroege ochtenden tot een graadje vorst komt.

De depressies neigen een zuidelijker koers te varen en in combinatie met wat hogere luchtdruk in het noorden en 'n dikker wordende koude laag, kan de neerslag soms even winters van karakter zijn.

Na een nagenoeg droge vrijdag zien we weer een toenemende regenkans in het weekend.

Rond Valentijn is er een kleine kans op wat natte sneeuw en zal het meest waterkoud zijn op de Eilanden. Waterkoud is een combinatie van veel vocht in de lucht bij een graad of 5.

De nachttemperaturen komen wat dichter in de buurt van het vriespunt uit en overdag is het 6 graden.
Doordat de vlakke lagedrukgebieden in de buurt van Nederland rondtollen, staat er meestal weinig wind. Veel meer dan een matige wind tussen zuidoost en west staat er veelal niet in onze contreien.

Op middellange termijn is er geen zicht op een overgang naar droog vriezend weer en evenmin mag een omslag worden verwacht naar lentesferen zoals in februari 1989. Die maand blonk uit in zeer zacht en zonnig weer met een aantal dagen maximale temperaturen tussen de 12 en 16 graden.

Dit jaar lijkt het huidige weerplaatje onverdroten door te gaan zonder dat er pieken of dalen optreden.

Voor velen blijft het met enige weemoed terugblikken naar de sprokkelmaand exact 30 jaar geleden.

Dat was de meest winterse schaatsmaand die velen ooit beleefden. Een ouderwetse situatie deed zich toen nog voor met een hogedrukgebied boven Scandinaviƫ. Oostenwinden gaven veel kou toen.

Waarschijnlijk maakt iedereen die dit leest nooit meer een soortgelijke maand mee in Nederland.

Hoe het exact komt weet ik niet, maar de opwarming in de atmosfeer zal ongetwijfeld een grote rol hebben gespeeld de voorbije kwart eeuw en met nadruk ook nu nog spelen.

Meer weerinfo is er eventueel nog via www.weerprimeur.nl