Raad en Daad

Nut of onnut?

Welk nut hebben eigenlijk vliegen, mieren en slakken? Kunt u mij dat vertellen?

Antwoord: Het is maar wat u onder 'nut' verstaat. Als u denkt: wat de mens ten voordeel strekt: dan komt u er niet ver mee, want de geit van uw buurman verschaft hem en zijn gezin melk, boter, kaas, kwark, huid, haren, vlees, vleeswaren, bikkels enz. Maar als dat dier op zekere dag losbreekt, vreet het uw tuin kaal en verontreinigt het uw terras. We moeten dus nagaan, wat de functie van de insecten en andere dieren is in de natuur. Vliegen brengen ziekten over, maar sommige ruimen kadavers op en ook mest, via hun larven, vormen voedsel voor bepaalde vogels en vissen of zorgen voor bestuiving van planten. De mier heet wel nuttig, want hij ruimt rommel op in het bos en zorgt voor de opbouw van stabiele humus. Toch ziet u die mieren niet graag in huis. Sommige soorten vernielen zelfs hele bouwwerken. De wijngaardslak is een voortreffelijk voedsel, maar zijn familieleden hebben het op mijn groenten voorzien. In principe heeft elk levend wezen zijn taak op aarde.

Decibellen

Met onze DB-meter willen we de geluidssterkte meten van de muziek die in een zaaltje wordt gemaakt. Waar ligt de veilige bovengrens?

Antwoord: De gevaargrens voor ons gehoor ligt bij 80-85 dB. Als de geluidsterkte onder dat niveau blijft, is er geen kans op blijvende gehoorschade. In het binnenoor bevinden zich haarcellen. Een gehoorbeschadiging ontstaat doordat deze haarcellen verdoofd raken na een overdosis aan geluid. Ze hebben een rustperiode nodig om te herstellen. Krijgen ze deze rustperiode niet, dan sterven ze na verloop van tijd af. Het vervelende is, dat eenmaal afgestorven haarcellen niet vervangen worden, zodat er een blijvend gehoorverlies ontstaat. Ter illustratie geven wij enige geluidsniveaus: nachtelijk platteland 15 dB; fluisteren 20 dB, praten 60 dB, een stofzuiger op 3 ½ m afstand 69 dB, een wekker op 70 cm afstand 80 dB, toegestaan geluid bromfiets 102 dB.

Ketelsteen in wc

In onze 30 jaar oude toiletpot zit in het onder water staande deel een bruine aanslag. Hoe kan deze verwijderd worden?

Antwoord: Deze kalklaag ontstaat door hard leidingwater. Met sterke zuren is een te ver aangekoekte kalkaanslag wel te verwijderen, maar het is de vraag of zo'n oude pot daar tegen kan. Wanneer de oppervlakte van de pot daardoor ruw wordt, wordt het schoonmaken steeds moeilijker. U kunt daarom het beste een niet te sterke oplossing van bijv. 5% citroenzuur of fosforzuur (verkrijgbaar bij uw drogist) gebruiken. Trek eerst door, zodat alleen leidingwater boven de S bocht aanwezig is. Daarin lost u het zuur op tot de genoemde concentratie. Vervolgens veegt u met een oude borstel zo lang over de aanslag tot die begint op te lossen en geleidelijk verdwijnt. Wanneer dat gelukt is, spoelt u het toilet door.

Pap na de maaltijd

Een kennis vertelde me dat je na het eten van aardappels, groente en vlees geen pap moet eten, omdat pap het ijzer uit de voeding haalt. Is dit zo?

Antwoord: Melkproducten nemen inderdaad ijzer weg. Dit effect is echter zo gering, dat u rustig uw pap kunt blijven eten na de maaltijd. Om de ijzeropname te bevorderen, is het trouwens aan te bevelen om tijdens de maaltijd vitamine C-rijke producten te gebruiken, zoals sinaasappelsap.

Bobbelnaden

Vaak naai ik lange rokken van viscose of een samenstelling daarvan. De naden strijk ik op. Eerst lijken ze mooi glad te zijn, daarna gaan ze toch weer bobbelen. Wat doe ik fout?

Antwoord: Stof gemaakt van viscose is nogal slap. Waarschijnlijk heeft u een zigzagsteek gebruikt. Het gevolg hiervan is dan, dat de naden gemakkelijk gaan trekken. Kijk eens op uw naaimachine. Als er een imitatie reksteek op zit, dan kunt u het beste de bobbelende naden uithalen en opnieuw met de reksteek stikken. Het probleem zou daarna verholpen moeten zijn.