Tulpen in het ziekenhuis, ter gelegenheid van Wereldkankerdag. Foto: Hans Villerius
Tulpen in het ziekenhuis, ter gelegenheid van Wereldkankerdag. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

De Boei deelt bloemen uit op Wereldkankerdag

DIRKSLAND – In het kader van de Wereldkankerdag, die wereldwijd jaarlijks op 4 februari wordt gehouden, heeft ook Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee hier invulling aan gegeven door in de hal van het ziekenhuis in Dirksland gisteren bloemen uit te delen aan patiënten en voorbijgangers in het algemeen, maar in 't bijzonder aan patiënten en verpleegkundigen op de Oncologieafdeling. Voor ieder was er een kleurige tulp. Een actie die enerzijds patiënten een hart onder de riem bedoelt te steken en anderzijds het bestaan van inloophuis De Boei onder de aandacht wil brengen.

Door Hans Villerius

De datum van 4 februari is door de Union for International Cancer Control uitgeroepen tot Wereldkankerdag. Wereldwijd staan mensen die dag stil bij kanker, om zo het bewustzijn rondom de ziekte te vergroten. Er wordt aandacht gevraagd voor het belang van (onderzoek naar) preventie, vroege ontdekking, diagnose en behandeling, maar ook van een goede kwaliteit van leven voor mensen die kanker hebben of hebben gehad.

Psychosociaal

Met name het psychosociale aspect bij het behandelen van kanker is nog voor verbetering vatbaar: het begeleiden van de patiënt in wat de ziekte innerlijk met hem of haar doet, psychisch, emotioneel. Het Koningin Wilhelmina Fonds heeft hier zelfs speerpunt van gemaakt en het zijn momenteel vooral de inloophuizen als De Boei die hierin voorzien. Hun aantal is landelijk dan ook sterk toegenomen in de afgelopen jaren. Onder aanwezigheid van getrainde vrijwillige gastvrouwen is hier ruimte voor lotgenotencontact, voor een luisterend oor, voor het uitwisselen van ervaringen, voor een traan, maar zeker ook een lach. Voor gezelligheid en creativiteit, maar ook voor informatieve themabijeenkomsten.

De Boei

Zo voorziet De Boei sinds 2005 in een behoefte door iedere tweede en vierde dinsdag van de maand van 10.00-16.00 uur in De Overkant, Dijkstelweg 33 te Ouddorp inloopdagen met een laagdrempelig karakter te houden en met een afwisselend programma. Wie daaraan mee wil doen, kan dat. Maar wie aan alleen een kop koffie genoeg heeft, is evengoed welkom. Zo is er ruimte voor ieders eigen behoeften. Geen therapie, maar gewoon contact met mensen in dezelfde situatie, die je begrijpen en weten wat je doormaakt. En die je dus vanuit de praktijk kunnen helpen met tips of adviezen. Het neemt de problemen niet weg, maar maakt het leven wel draaglijker. Voor wie bezoek aan het inloophuis als een hoge drempel ervaart, maar er toch wel mee in aanraking zou willen komen, is er tegenwoordig de mogelijkheid om eerst thuis bezocht te worden.

Sponsor

Om aan dit alles nog meer bekendheid te geven op het eiland was de bloemenactie van De Boei gisteren mede bedoeld. Voor het voortbestaan is het volledig afhankelijk van giften, daarom is het inloophuis heel blij met Auperlé Bloemen te Oude-Tonge, die de vierhonderd uitgedeelde tulpen volledig heeft gesponsord.
Wie meer wil weten over inloophuis De Boei kan kijken op www.deboeigo.nl.