Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Waardige herdenking Watersnood in Stellendam

STELLENDAM – Op 1 februari herdachten ook de kernen van de voormalige gemeente Goedereede de slachtoffers van de Watersnood.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

De herdenking vond plaats bij het monument op de kruising van de Eendrachtsweg en de Brielsestraat. Hiervoor trok een groot aantal deelnemers in een stille tocht vanaf het verzamelpunt – de Rank aan de Bosschieterstraat – naar het monument.

De leiding van de plechtigheid was in handen van Petra Moijses. Stellendammer wethouder Arend-Jan van der Vlugt legde samen met zijn vrouw Marlies een krans bij het monument namens het gemeentebestuur van Goeree-Overflakkee. Maar daarvoor hield hij een korte toespraak.
De wethouder had een speciaal woord van waardering voor de aanwezigheid van de kinderen van de basisscholen. Hij wees erop dat de 69 slachtoffers: vaders, moeders, opa's en kinderen bij de ramp van dit deel van het eiland waren omgekomen. "Het was zo heftig, dat niemand dit ooit nog mag vergeten". Hij wees erop dat er veel boeken over de Ramp geschreven waren en hij raadde de kinderen aan, deze boeken samen met ouders of grootouders eens te lezen of door te bladeren. "Om stil van te worden en daarom herdenken wij elk jaar op 1 februari de Watersnoodramp".

Minder mensen

Ook de volwassenen herinnerde hij aan de stormrampnacht. En omdat er steeds minder mensen zijn die er nu nog over kunnen vertellen, is het belangrijk dat er steeds opnieuw stil wordt gestaan bij deze ramp. Van der Vlugt schetste verder de dijkdoorbraken en de situatie rondom Stellendam in de rampnacht. Velen moesten vluchten. "Het monument is hier een goede voorstelling van".

De samenleving was verslagen, alles was weggeslagen. Het werd nooit meer zo als voorheen. Veel mensen kwamen om: 62 op Stellendam, 6 bij Goedereede en één op Ouddorp. Hij stond ook stil bij deze mensen die het verdriet meedragen. Ook noemde hij de vele 'helden'.

"Op het eiland zijn we gewend aan water om ons heen. Het is de taak van de overheden om de veiligheid te bewaren", aldus Van der Vlugt. Waardering had hij voor het Deltaprogramma en de 'Zwakke schakel'. "De veiligheid moet gehandhaafd blijven".

Verder dankte hij de brandweer, de politie, Petra Moijses, de scouting en allen die aan de herdenkingsplechtigheid hebben deelgenomen.

Na de kranslegging door het echtpaar Van der Vlugt werden zelfgemaakte gedichten voorgedragen door leerlingen van de basisscholen van Stellendam. Kransen werden gelegd door Dijkgraaf Geluk en heemraad Piet Robijn van het Waterschap Hollandse Delta.

Voordat er één minuut stilte werd gehouden, las Petra Moijses de namen voor van alle slachtoffers uit het grondgebied van de voormalige gemeente Goedereede.

De avond werd afgesloten in De Rank.

Gedichten

De dijken braken door.
Het water was hen voor.
Het was nacht
Geen mens die lacht.
Water viel de huizen binnen.
De mensen konden het niet winnen.
Er was overal water.
Het wordt een herdenking van later.
En kans op leven en dood.
Als je geluk had kwam er een boot.

Mercedus

Ik weet het nog goed.
Ik sprak met mijn opa over de ramp.
Het water steeg en het werd vloed
Vele mensen vonden de dood
Het was immers watersnood
Vele mensen vluchten de daken op
Sommige mensen klommen zelfs in een boomtop
Maar de mensen die van angst zaten te beven
Willen niemand zo'n nacht geven
En de doden die zijn we aan het herdenken
Maar de mensen die iemand verloren hebben
willen niemand dat verdriet schenken.

Roy

Watersnoodramp

Op 1 februari in die donkere nacht,
Is het gebeurd wat niemand had verwacht.
De mensen waren bang, ze vroegen zich af: duurt dit nog lang?
Er was storm en regen,
De deuren hielden het niet meer tegen.
Toen de morgen aankwam,
Zagen de mensen wat het water meenam.
De dieren moesten vluchten,
Toen het water weg was, was het voor de mensen opluchten
Ieder jaar denken we aan die nacht, die niemand had verwacht.
Er waren veel mensen te betreuren.
We hopen dat dit nooit meer gaat gebeuren.

Marylene

Afbeelding
Afbeelding