Op naar de zachtste winter ooit

Een aantal wetenschappers dat zich bezighoudt met het weer op de lange termijn, waren er bijna van overtuigd dat februari 2016 winterweer zou gaan opleveren in de Lage Landen. Dan immers zou de snelle verwarming van de stratosfeer (ter hoogte van de poolgebieden) moeten gaan plaatsvinden. Daardoor zou de poolwervel (band van stevige westenwinden) moeten gaan splitsen om winterse hogedrukgebieden meer ruimte te kunnen geven. Tot op heden is er weinig sprake van die snelle opwarming op grote hoogte op de juiste stek. De kans op winterweer lijkt derhalve klein te zijn.
Voorlopig zijn de depressieperikelen niet van de lucht en blijft het aanhoudend regenachtig, veel te zacht en bovendien waait het ook nog flink zo nu en dan. Regelmatig staat er een windkracht 5 tot 6.
Met een zeer zachte november, december en januari, lijkt ook deze sprokkelmaand de zachte kant op te gaan. Als deze maand op tenminste 5,3 graden gaat uitkomen straks, hebben we een evenaring van de allerzachtste winter ooit (2007). Met de huidige vooruitzichten is het zelfs mogelijk dat we 2007 gaan kloppen en dus uit gaan komen op de zachtste winter sinds het begin van de waarnemingen (1706). Op 1 maart (als alle cijfertjes er zijn) weten we het definitief.

Vooral donderdag regende het nog en vrijdag was weer wat droger, maar in het weekend regent het soms weer op de Eilanden. Veel water valt er niet, doorgaans 2 tot 5 millimeter, vooral zondag.
Het weer op zaterdag valt nog wel mee en dan is het een groot deel van de dag nog wel droog.
Bijna de hele volgende week staat in het teken van depressiebemoeienissen, dus periodiek regen en wind bij te hoge temperaturen voor februari. Daarna zo rond Valentijn zou het even wat minder zacht kunnen worden in een meer noordelijk georiƫnteerde stroming. Meer dan een paar buien met hagel en wat natte sneeuw wordt het niet. Serieus winterweer lijkt er dus niet meer in te zitten de komende pakweg twee weken en voorzichtig kunnen we al zeggen dat Thialf ook daarna weinig zal uitrichten.

Regelmatig volgt na zo'n (zeer) zachte winter een ronduit koud en vaak ook nog nat voorjaar.

Door weerman Marc Putto