Lenie Klink is al vanaf het eerste uur deelnemer, dus nu ook 35 jaar lang. Foto: Hans Villerius
Lenie Klink is al vanaf het eerste uur deelnemer, dus nu ook 35 jaar lang. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Binnenkort een keer gratis meedoen

Vervolg van de voorpagina

Eén van hen is de bijna 81-jarige Lenie Klink uit Stellendam, die al vanaf het eerste uur, dus nu ook 35 jaar lang, wekelijks het extra verwarmde zwembadwater (32ºC) van De Gooye ingaat om de diverse oefeningen uit te voeren die het bewegingsprogramma biedt. Nog steeds zou ze 't niet graag willen missen. En eigenlijk geldt dat voor alle deelnemers. Niet alleen vanwege de baat die ze bij de therapie hebben, maar zeker ook vanwege het sociale aspect dat eraan verbonden is, want na het zwemmen is er nog gelegenheid om een bak koffie te drinken en gezellig te kletsen.

Vrijwilligers welkom

Het reactiveringszwemmen wordt aangeboden door Careyn. Maar het project wordt uitgevoerd door de Unie Van Vrijwilligers, die vorig jaar landelijk het 70-jarig bestaan vierde. Vrijwilligers helpen deelnemers zo nodig bij het uit- en aankleden, bij het in en uit het zwembad gaan of ze gaan zelfs mee het water in. Wie eenmaal vrijwilliger bij het reactiveringszwemmen is geworden, zo leert de praktijk, die wil er niet meer mee stoppen. Vandaar dat ook al verschillenden heel lang bij het project actief zijn.
Momenteel zijn er zeven vrijwilligers, maar er zijn nog veel meer nodig. Vandaar dat de UVV bij gelegenheid van het 35-jarig bestaan van het reactiveringszwemmen op Goeree-Overflakkee de roep doet uitgaan: informeert u eens of het iets voor u is, of meldt u zich als vrijwilliger aan! Dat kan beide via de website: www.uvvgoeree-overflakkee.nl.

Nieuwe deelnemers

Annemarie Mooibroek van Careyn en projectleider Ite Kranse van het reactiveringszwemmen benadrukken overigens dat deze voorziening níet per se voor mindervaliden bedoeld is. De aanduiding 'reactivering' kan gewoon letterlijk worden genomen, zodat iedereen die vanwege pijn of stijfheidsklachten – ongeacht de oorzaak – al langere tijd niet meer actief beweegt, dit op het reactiveringszwemmen weer kan gaan doen. Iedereen die (weer) soepel wil worden is welkom, man of vrouw, jong of oud.
Voordeel van bewegen in water is dat de ledematen door de opwaartse druk van water minder zwaar zijn, waardoor het makkelijker bewegen is, meestal ook met minder pijnklachten. En door de aangename watertemperatuur wordt voorkomen dat spieren zich verkrampt aanspannen.
Elke woensdagmorgen is het reactiveringszwemmen in De Gooye. De eerste groep start om half negen. Iedere groep krijgt drie kwartier therapie. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via Careyn, tel. 088 1239988 of www.careynkaart.nl. Deelnemers betalen per kwartaal € 57,= maar een gratis proefles wordt altijd aangeboden.

Open huis

Bovendien is er binnenkort de mogelijkheid om kennis te maken met het reactiveringszwemmen en gratis een keer mee te doen. Op woensdag 17 februari a.s. is er namelijk een soort open huis, waarbij belangstellenden aan kunnen schuiven bij één van de groepen. Om een en ander in goede banen te leiden, wordt aan belangstellenden wel gevraagd zich vooraf even aan te melden, ook bij Careyn.