Afbeelding
Foto: DeltaWind

2000ste lid voor lokale Coöperatie Deltawind

OUDE-TONGE - De Coöperatie Deltawind verwelkomt deze maand haar 2000ste lid. Het is de 20-jarige Dylan van Spronsen uit Dirksland. Dit is opnieuw een mijlpaal om op verder te bouwen aan het streven "Goeree-Overflakkee energieneutraal in 2020". Om dit doel te bereiken, is samenwerking het toverwoord. De Coöperatie is opgericht dóór en vóór de lokale bevolking met als doel duurzame energie op te wekken en efficiënt energieverbruik te bevorderen.

Dylan neemt de taart in ontvangst. Hij vertelt dat zijn ouders al lange tijd lid zijn en hij Deltawind dus al kende. Kort geleden besloot hij zelf de stap te zetten en zich aan te melden. Aan het einde van het bezoek zegt hij tegen zijn moeder: "Misschien is het leuk ook de ledenvergadering een keer te bezoeken." Monique Sweep nodigt hem hiervoor van harte uit en vertelt: "Tot onze vreugde bleek ons 2000ste lid een jonge man van 20 jaar. Wij zijn blij met je aanmelding. Want de coöperatie, die in 1989 is opgericht, heeft veel leden die inmiddels niet meer zo jong zijn. Het betrekken van mensen van jouw leeftijd vinden we belangrijk. We hopen dat jullie mee willen praten en denken over toekomstige projecten, om verder te verduurzamen. Jullie zullen de werkzaamheden van de coöperatie over moeten gaan nemen."

De coöperatie ontwikkelt onder andere energieparken namens haar leden. Hierdoor komt een deel van de nieuwe windparken die op het eiland gebouwd moeten gaan worden, in handen van de eilandbewoners.

Recordaantal nieuwe leden in 2015

De leden 'dragen' de coöperatie, en gelukkig sluiten steeds meer mensen zich aan. Zo bracht het jaar 2015 Deltawind een recordaantal van 281 nieuwe leden. Ter vergelijking: in 2014 ging het om 159 nieuwe leden. De nieuwe leden noemen de noodzaak van verduurzaming als argument voor hun aanmelding, naast het feit dat deelnemen ook betekent dat je financieel mag participeren. Op een lening aan Deltawind ontvangt men een goede rente.