Afbeelding
Foto: pr

Jaarverslag Stichting Oost-Europa Werkgroep Middelharnis

MIDDELHARNIS – De Stichting Oost-Europa Werkgroep Middelharnis is ook in 2015 weer heel actief geweest. Hieronder volgt het jaarverslag van de organisatie, geschreven door de heer M. Baan:

"Terugkijkend op 2015 spreekt de werkgroep zijn hartelijke dank uit aan al die mensen op ons eiland, van Oost-Flakkee tot aan Ouddorp aan de zee, die het ons mogelijk hebben gemaakt regelmatig goederen naar onze projecten in Roemenië te vervoeren. Ja inderdaad, met regelmaat vertrokken de transporten naar Roemenië. Vorig jaar klonk in het jaarverslag een dankbaar geluid vanwege de hoeveelheid transporten. Het waren er vijf! Dat was nog niet eerder gebeurd. Afgelopen jaar vertrokken zelfs tien grote trailers met elk 90 kuub aan goederen naar onze projecten in Roemenië. Dat alles was mogelijk doordat zo veel mensen van ons eiland en ook van buiten ons eiland allerhande goederen naar de loods aan de Industrieweg te Middelharnis brachten. Als dit niet zou worden gebracht, dan kon er natuurlijk ook geen transport worden georganiseerd. Daarom is een woord van dank aan u zeker op zijn plaats. Maar boven dit alles uit gaat onze dank naar de Heere, Die alles zo heeft bestuurd. Zijn zegenende handen over ons werk stemmen tot grote dankbaarheid.

Bekendheid van ons werk als stichting blijkt nog steeds van mond tot mond te gaan, waar waardering uit spreekt. Dat willen we graag in 2016 zo houden! En u weet het, we zijn een kleinschalige werkgroep, bestaande uit een aantal van zes vrijwilligers en vanzelfsprekend zonder dure directeur of zo.

Belangrijk om te weten is, dat we u de garantie geven dat al de geschonken goederen op de juiste adressen aankomen. In Roemenië heeft de stichting net buiten het dorp waar we werkzaam zijn, enkele grote loodsen, waar de goederen uit Holland worden opgeslagen, gesorteerd en voor onze tweedehands winkel in Uioara worden klaargemaakt. Grote spullen zoals meubels, bedden, fietsen, kinderwagens enz. worden aan de man gebracht vanuit die loodsen. Verder zorgen we er ook voor dat aan de allerarmsten in Uioara en omgeving gratis kleding, voedsel, schoeisel, bedden en matrassen etc. worden gedoneerd. De armoede waarin veel mensen in de streek waar we werken moeten leven, is met geen pen te beschrijven. Tegen de tijd van Kerst worden elk jaar voedselpakketten uitgereikt. Zo heeft b.v. de molenaar van de molen De Hoop, Teun van der Bok, 500 kilo tarwebloem geschonken. En dat niet voor het eerst, nee, dat doet hij al vele jaren. Ja, soms kon hij wel 1000 kilo geven. Ook voor 2016 heeft Teun reeds een toezegging gedaan. Woorden van dank niet alleen aan bovengenoemde personen, maar ook aan bedrijven en winkels die ons verrasten met allerhande goederen, waaronder veel nieuwe kleding. Woorden van dank aan al die vrouwen die in het afgelopen jaar prachtige warme spullen voor Roemenië hebben gebreid. We ontvingen dat breigoed zelfs van mensen buiten ons eiland, uit Hellevoetsluis, Rotterdam en Driebergen. Namens de mensen uit Uioara en omstreken zeg ik: Dank u wel, dames!!

Dank aan de sponsors die transportkosten voor hun rekening namen. Dank aan alle collectanten die mee hebben geholpen met de huis-aan-huiscollecten. Zo'n 200 collectanten gingen in 2015 op pad, waaronder veel jongelui. Geweldig!! Dan waren er veel mensen die ons werk hebben gesteund door een mooie gift over te maken. Zonder financiële inkomsten is ons werk onmogelijk. Dank voor uw steun.

Dank aan stichting CuraMare. Zij zorgden ervoor dat veel spullen van de Westplaat in Middelharnis en van de Goede Ree in Sommelsdijk naar Roemenië konden worden vervoerd. Ziekenhuizen en bejaardeninstellingen waren heel blij met het ontvangen van goede bedden, kasten, stoelen en tafels en nog meer andere meubelstukken. De armoedige toestanden in ziekenhuizen en bejaardentehuizen zijn vaak schrijnend. Vele oudjes wisten niet wat hun overkwam, toen ze een goede zitstoel in ontvangst konden nemen en op een goed bed met een prima matras konden slapen.

Er zou nog meer te noemen zijn, de kans is aanwezig iemand te vergeten, maar laat ik het zo samenvatten: Allen die voor onze stichting zich hebben ingezet in woorden, daden en gebeden en daarmee een warm hart voor ons werk toonden: hartelijk dank daarvoor.

Collecten

De collectanten hebben hun best gedaan. Verschillende jongelui van het Voortgezet Onderwijs konden via hun school burgerschapstagepunten in ontvangst nemen door voor onze stichting te collecteren. Fijn jongelui, dat jullie wilden collecteren. Doe je weer mee in dit jaar? Dat collecteren zin heeft, blijkt uit de opbrengst. Ooltgensplaat € 482,89; Achthuizen € 105,10; Langstraat € 129,51; Oude-Tonge € 1031,92; Den Bommel € 411,53; Zuidzijde € 26,26; Middelharnis-Sommelsdijk € 3579,59; Nieuwe-Tonge € 749,99; Stad aan 't Haringvliet € 473,24; Dirksland € 2049,82; Herkingen € 473,68; Melissant € 400,04; Goeree Havenhoofd € 255,75; Ouddorp € 1922,51; Goedereede € 746,35; Stellendam € 1163,81.

Bij elkaar opgeteld, een bedrag om stil van te worden, n.l. € 14.001,99.

Een aardig voorval van een collectant wil ik u niet onthouden. De collectant bemerkte dat de bel niet functioneerde. Dan maar kloppen op het raam. Een keukenraam ging open. Natuurlijk wilde de man wat geven. Er werd overal naar geld gezocht en even later verdween een handjevol muntgeld in de collectebus. Ja, de collectant werd zelfs getrakteerd op een heerlijk vers worstenbroodje.'Hier, lekker voor onderweg.' Toen de collectant al een heel eind verderop liep, hoorde hij achter zich roepen: "Meneer, meneer." Daar kwam bovengenoemde man aangehold met in zijn hand een wapperend geldbiljet, wat ook nog in de collectebus moest.

Uioara

In dat dorpje, 60 km. ten zuiden van Cluj-Napoca, is onze stichting al jaren werkzaam. Destijds hebben we meegeholpen met de bouw van een kerkje, waar een eigen zigeunerpredikant, ds. Husar, werkzaam is en via de prediking mensen trekt uit de gehele omtrek. Dat heeft ertoe geleid, dat in de omgeving nieuwe zigeunergemeentes zijn ontstaan, die vanuit Uioara, de moedergemeente, worden bearbeid.

Vorig jaar is er weer een post bijgekomen. Het is een zigeunerkamp zo'n 15 kilometer van Uioara verwijderd. Plannen voor het bouwen van een kerkje, een zaaltje of iets dergelijks in dat kamp, zijn al in bespreking. Onze stichting is gaarne bereid ook in Gabud behulpzaam te zijn als de plannen kunnen worden gerealiseerd.

Ook in een ander dorp in de omgeving van Uioara is de werkgroep actief betrokken geweest bij het opknappen van een kerkje waar sinds enkele jaren ds. Husar het Woord mag verkondigen. Onze voorzitter, dhr. J. van der Made uit Middelharnis, is afgelopen jaar samen met zijn vrouw ruim twee maanden in Roemenië geweest om behulpzaam te zijn in de loodsen en in het laatstgenoemde kerkje, waar prachtige plavuizen in de kerkzaal werden gelegd, die we als gift uit Middelharnis hadden ontvangen.

Zoals velen van de lezers zullen weten, heeft de stichting in Uioara een viertal jaren geleden een second-hand winkeltje geopend. Dat heeft werk voor verschillende mensen opgeleverd. Vanuit de gehele omtrek komen mensen hier spulletjes, afkomstig uit de loods in Middelharnis, kopen. Reclames voor het kopen van goederen uit de winkel met de naam Tabita, worden zelfs via een locaal radiostation uitgezonden. En met succes!

Ook in 2015 hebben de gemeenteleden van de kerk een eenvoudig samengesteld kerstpakket ontvangen naar gelang de grootte van het gezin.

De allerarmsten in de omgeving worden niet vergeten. Vele donaties worden van tijd tot tijd aan die mensen gegeven. De vijf samenwerkende kerken in Middelharnis/Sommelsdijk hebben in 2015 opnieuw een Kerst- en nieuwjaarskaarten inzameling voor de zustergemeente in Uioara gehouden.

Onlangs ontving onze werkgroep van ds. Husar een nieuwjaarsgroet. Ik citeer enkele zinnen: "We zijn er ons van bewust, dat voor deze goede dingen veel werk en geld nodig is en we zijn u van harte dankbaar. We weten dat jullie dit alles in broederlijke liefde hebben gedaan. We kunnen nooit genoeg dankbaar zijn of iets terug doen, maar we danken God voor jullie liefde en we bidden dat God jullie zal zegenen. We zullen jullie in onze gebeden dragen en we zijn jullie voor altijd dankbaar."

Gherla

In Gherla heeft onze werkgroep meegeholpen met de totstandkoming van een tweedehands winkel via een plaatselijk predikant, ds. Cornel Fedor. Ook daar heeft in de zomer van vorig jaar onze voorzitter veel werk verricht. Al jaren heeft onze stichting contact met ds. Cornel. Hij is o.a. ook een van de toezichthouders voor de winkel en loodsen in Uioara. Inmiddels is zijn winkel in Gherla geopend. Ook heeft ds. Cornel een eigen loods laten bouwen. Vanuit Middelharnis wordt nu ook zijn loods en winkel bevoorraad. De aanvoer van goederen naar de loods in Middelharnis is dermate groot, dat we het verantwoord vonden om ds. Cornel te helpen met goederen voor zijn winkel. De baten van de verkoop in Gherla worden o.a. besteed aan hulp aan de allerarmsten in Gherla en omgeving.

Cluj-Napoca

Onze stichting steunt in Cluj een kinderproject. Het betreft hier kinderen met allerlei problemen, zowel thuis als op school. Deze kinderen worden begeleid vanuit een Foundation, waar een ander contactpersoon van ons werkzaam is. De kinderen krijgen vanuit de Foundation een één op één begeleiding. De leiders en leidsters doen dit werk geheel pro Deo. In de Foundation werken ook een aantal artsen en verpleegkundigen en sociaalwerkers. De artsen verstrekken aan de armen geheel gratis medicijnen. Allen doen ook dit werk pro Deo.

Tenslotte

Nog veel meer zou te vertellen zijn. Wilt u dat? We zijn graag bereid naar u toe te komen. U kunt ons uitnodigen om b.v. voor een vereniging, of een gemeenteavond te komen vertellen. We doen dat aan de hand van een Powerpoint presentatie. En we komen gratis. Bel gerust de voorzitter, dhr. J.v.d. Made (484228), dhr. Baan (603051), dhr. Hoogmoed (601519) of dhr. Kardux (486436).

Hebt u de collectant gemist en/of wilt u nog een gift(je) overmaken? Giften zijn aftrekbaar bij de belastingdienst omdat we een ANBI status hebben. Als u een gift overmaakt, zet u er dan bij aan welk onderdeel u wilt geven, b.v. traktaties aan de kinderen; Bijbels; kinderbijbels; onderhoud kerkjes; winkel; nieuwbouw kerkje/zaaltje in Gabud of een gift voor het meest nodige. Ons banknummer is: NL 97 RABO 03420 07 408 t.n.v. Stichting O-Europa Middelharnis.

Een kijkje op onze website is aan te bevelen. www.oosteuropa-werkgroep.nl

M.H. Baan

Blijde gezichten
Afbeelding
Afbeelding