Annemarie Mooibroek (r.) van Careyn en Plony Stoop (l.) van het UVV-bestuur overhandigen een bloemetje aan Ite Kranse van het reactiveringsproject. Foto: Hans Villerius
Annemarie Mooibroek (r.) van Careyn en Plony Stoop (l.) van het UVV-bestuur overhandigen een bloemetje aan Ite Kranse van het reactiveringsproject. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

35 jaar reactiveringszwemmen G-O

DIRKSLAND – In Zwembad De Gooye te Dirksland had het UVV-project reactiveringszwemmen afgelopen woensdagmorgen een bescheiden feestelijk momentje. Die dag bestond het project 35 jaar en daar dronken de vier deelnemersgroepen nadat ze uit het water kwamen een kop koffie op, al of niet met iets lekkers erbij.

Door Hans Villerius

Het reactiveringszwemmen ging 35 jaar geleden van start op initiatief van de toenmalige Stellendamse huisarts Van Rijswijk en de eveneens toenmalige fysiotherapeut Roel Drenthe te Middelharnis. Zij beseften hoe zeer mensen die last hebben van pijn of stramheid in het bewegingsapparaat erbij gebaat zouden zijn als ze met regelmaat zouden bewegen, onder professionele begeleiding, in verwarmd water. Het idee kwam tot uitvoering. Er werd een stichting opgericht en wie voor een medische indicatie in aanmerking kwam voor het reactiveringszwemmen kon zich aanmelden. De belangstelling was enorm. In 1981 werd met 120 deelnemers begonnen, in zwembad De Gooye. Voor een flink aantal bleek de bewegingstherapie zonder meer heilzaam te zijn. Pijn en stijfheidsklachten namen af of in een enkel geval verdwenen ze zelfs. En ook nu, 35 jaar later, zijn de deelnemers reuze-enthousiast over deze voorziening, die duidelijk in een behoefte voorziet.
In de loop der jaren heeft de stichting ook acties gehouden. Mede daardoor kon al enkele jaren na de start een zwembadlift in gebruik worden genomen. En natuurlijk is men in de weer wanneer het gaat om het openhouden van het zwembad in Dirksland.

Sociaal contact

Er zijn nu vier groepen en in totaal 65 deelnemers, afkomstig van heel het eiland. Sommigen nemen al jarenlang deel aan het reactiveringszwemmen.

Lees verder op pagina 3.