Met raad en daad

Brabantse eierkoeken

Ik ben op zoek naar een goed recept voor echte Brabantse eierkoeken, met als rijsmiddel ammoniumbicarbonaat. Kunt u mij hieraan helpen?

Antwoord: Voor die echte Brabantse eierkoeken heeft u voor 12 stuks met een diameter van 8 cm nodig: 2 ovenbakplaten belegd met bakpapier, 2 eieren, een zakje vanillesuiker, 150 g kristalsuiker, 1 dl warme melk, 200 g tarwebloem en 10 g ammoniumbicarbonaat. Meng de suiker en de eieren in een kom, totdat het mengsel ongeveer zo dik is als vla. Het ammoniumbicarbonaat doet u in een beker, roer de warme melk erbij, vervolgens roert u het ontstane schuimige mengsel door in de kom met de suiker en de eieren. Zeef de bloem erbij en meng het geheel tot een glad mengsel. Laat dit goed afgedekt tenminste een halve dag staan. Verwarm de oven op 200 °C. Maak op de bakplaten zes rondjes van ongeveer 8 cm. Bak ze bruin in ongeveer 10 minuten en pel ze warm van het papier, laat ze uitdampen en bewaar ze in goed afgesloten trommel. U kunt ze eten met boter besmeerd en bestrooien met suiker. Zoals waarschijnlijk bekend, kan ammoniumbicarbonaat een lichte ammoniakgeur veroorzaken. Maar meestal proef je hier niets van na het bakken. Eventueel kunt wat minder van dit middel gebruiken.

Begraven op kosten gemeente

Als iemand op kosten van de gemeente wordt begraven, worden dan de kosten op de eventuele erfgenamen verhaald, ook al hebben ze geen contact met de overledene gehad en weigeren ze de eventuele erfenis?

Antwoord: Zijn er geen nabestaanden bekend op het moment van overlijden, dan geeft de burgemeester opdracht tot begraven. Vervolgens zal de gemeente al het mogelijke doen om eventuele nabestaanden op de sporen. Ze gaat ook na of er nog banktegoeden, waardepapieren, goederen enz. zijn. Is dit het geval, dan worden de kosten van de begrafenis hierop verhaald. Is dit niet of in onvoldoende mate mogelijk, dan bepaalt de Wet op de lijkbezorging dat de begrafeniskosten op de nabestaanden in rechte lijn (kinderen en ouders) verhaald kunnen worden, ongeacht het feit of ze een erfenis wel of niet verwerpen. Genoot de overledene op het moment van overlijden een bijstandsuitkering, dan worden de begrafeniskosten door de bijstand betaald.

Vogels willen niet

Bij ons hangt een vogelhuisje boven openslaande deuren, maar… er komen nooit vogels in! Waarom eigenlijk niet?

Antwoord: De plaats speelt wel degelijk een grote rol in de keuze van de woning. Mogelijk veroorzaken de openslaande deuren te veel onrust voor onze gevederde vrienden. Het kan ook zijn dat het huisje niet in de goede richting staat. De nestopeningen kunnen het beste naar het oosten worden gericht. Kies zo mogelijk een dikke boom of maak eerst een houten dwarsschotje boven aan een muur die niet op het zuiden gericht is. Bevestig het kastje zo hoog mogelijk. Zorg voor een paar dode takken in de hoek tussen muur en eventueel dwarsschot, de vogels zullen er graag gebruik van maken bij het in- en uitvliegen. Gebruik geen verf of reinigingsmiddel, want vogels houden niet van die kunstmatige en soms zelfs giftige geuren! Voor mezen moet de vliegopening 30 mm in diameter zijn.

Sappig ontbijten

Ik vraag me af of het drinken van sinaasappelsap goed is bij het ontbijt en of het opeten van de witte velletjes direct onder de schil schadelijk is. Graag uw mening.

Antwoord: Het nuttigen van sinaasappel- en grapefruitsap op de nuchtere maag is niet slecht voor de maag. Bij bepaalde diëten bestaat het ontbijt uitsluitend uit vruchten en (citrus) vruchtensap! Dit neemt niet weg dat sommige mensen gevoelig kunnen zijn voor citrusvruchten. De bewering dat de witte velletjes giftig of anderszins schadelijk zouden zijn, is absoluut niet waar. U kunt ze dus rustig mee opeten, ook al zijn ze niet lekker.