Krijntje Tanis met meester Van Alphen.
Krijntje Tanis met meester Van Alphen. Foto: Adri van der Laan

Twee 3e prijzen in opstelwedstrijd over ruimtevaart

Twee jongelui op Goeree-Overflakkee hebben een prijs gekregen in de Jeugdopstelwedstrijd die vorig jaar oktober door de Centrale Raiffeisenbank te Utrecht was uitgeschreven. De beide 3e prijswinnaars, de 12-jarige Sjaak Kamerling en de 11-jarige Krijntje Tanis van Goeree-Havenhoofd, hebben inmiddels via de plaatselijke Raiffeisenbanken hun prijs gekregen. Die bleek te bestaan uit een prachtig boekwerk 'Voet op de maan', een maankaart en een grammofoonplaat over de lancering van de Apollo 13, waarmee in 1969 de mens naar de ging. De ruimtevaart was n.l. het onderwerp waarover het in het opstel moest gaan.

Ruim twee miljoen inzendingen kwamen er binnen. In een voorselectie werden er 3500 afgezonderd, die de 5 vragen goed hadden beantwoord. Na een zware selectie resteerden er nog 200 deelnemertjes aan wie een prijs werd toegekend.

Dhr. J. Doornbos, die dinsdagavond als voorz. van de Coöp, Raiffeisenbank 'Middelharnis-Sommelsdijk' de prijs aan Sjaak Kamerling uitreikte, vond de prestatie van Sjaak, die mede door de T.V. ruimtevaartpresentator Henk Terlingen was beoordeeld, enorm goed. Sjaak vond op zijn beurt de prijs enorm goed, waarvoor hij dhr. Doornbos dan ook hartelijk dankte.

Op Goeree-Havenhoofd was het de 11-jarige Krijntje Tanis (Pd.) die een derde prijs in de wacht sleepte. Woensdagmorgen hield meester Van Alphen in de klas de spanning er nog in, al lukte dat niet tot aan het eind. "'t Is Krientje!" riep de klas in koor en ze had het goed geraden; Krijntje had het knap gedaan.

Dhr. Van Alphen, die haar daarvoor een welverdiend compliment gaf, reikte haar de prijs uit, waarna de voorz. van de Bank, dhr. Biemond, ook nog eens de "verschrikkelijk grote prestatie" van Krijntje benadrukte. Dhr. Biemond begreep dat meester Van Alphen de klas al veel heeft verteld over de ruimtevaart. De klas werd vervolgens getrakteerd op een sinaasappel en elke leerling kreeg een balpen en een wat langer speelkwartiertje.

Dit is een deel van het artikel dat eerder in het Eilanden-Nieuws van 5 februari 1971 stond.