Afbeelding
Foto: pr

Neem en Lees

Zin van het leven

Ds. H. Polinder (predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland, diende de gemeente van Genemuiden en is momenteel predikant te Urk), schreef een boekje over de 'Zin van het leven'. Het is uitgegeven bij De Banier, bevat 77 blz., kost € 9,95 en het ISBN-nummer is: 9.789.462.783.072. Dit boekje verschijnt in de serie 'Karakter' en gaat in op de specifieke vragen die bij jongeren leven op weg naar de volwassenheid. Het zijn Bijbelstudies met vragen, citaten en spreuken.

In het woord vooraf begint de schrijver met de vraag: Wat is de zin van het leven? Een vraag die regelmatig gesteld wordt. Opvallend is ook, dat in onze tijd jongeren het leven als zinloos ervaren. Heeft mijn leven wel een doel? Deze vragen gaan onze kerken ook niet voorbij. Soms kan het zover komen dat jongeren het leven niet meer zien zitten.

Ds. Polinder neemt jongeren aan de hand van de Schrift mee om te laten zien wat Gods doel is met jullie leven. Daarom is het nodig deze studies biddend te lezen en om de leiding van de Heilige Geest te smeken. Wanneer de Heere door Zijn Geest je hart vernieuwt, dan krijg je zin om Hem te dienen. Als je de Heere liefhebt, dien je Hem met vreugde. Je leeft om Hem te loven! Dit boekje is ontstaan naar aanleiding van de gesprekken met jongeren over de zin van het leven. De openheid van de jongeren en het vertrouwen dat ze hem gaven, stelde hem in staat om dit boekje het licht te laten zien.

Ds. Polinder eindigt zijn woord vooraf met de bede, dat het vooral jongeren van dienst mag zijn om tot Gods eer te leven.

De Bijbelstudies hebben een thema en worden aangevuld met uitspraken, spreuken en gespreksvragen.

Geschapen om te dienen: Genesis 2; In de put: Genesis 37; Israël voor de Rode Zee: Exodus 14; Hanna bidt om een kind: 1 Samuël 1; David op de puinhopen van Ziklag: 1 Samuël 30; Is alles zinloos?: Prediker 1; Leven in het licht van de Wederkomst: Mattheüs 22; Paulus: Filippenzen 1; Volharding: Hebreeën 12; Waar het op uitloopt: Openbaring 5.

De laatste spreuk bij Bijbelstudie 10 is kernachtig: Het gebruik van onze tijd is bepalend voor de eeuwigheid (Jonathan Edwards). Een handzaam en praktisch boekje: van harte aanbevolen.


Leerstuk of leer?

D. Rosbergen: Leerstuk of stuk leer? Wat zeggen de Dordtse Leerregels jou? Een uitgave van Om Sions Wil, onder het ISBN-nummer: 9. 789. 491.586. 477 en het kost € 9,95.

De titel stelt ons een vraag. Een oud stuk leer is vaak taai, moeilijk te buigen en hard. Zo lijken de Dordtse Leerregels misschien ook wel voor onze jongeren: moeilijke woorden, niet goed te begrijpen. Zijn deze Leerregels een oud stuk leer? Toch niet. Ze beschrijven de leerstukken uit de Bijbel. Ze verwerpen dwalingen die tegen de Schrift in gaan. En… die leerstukken raken het leven van jongeren, ook jouw leven! Ze gaan over jouw vragen. Welke vragen dan? Hoe weet ik dat ik uitverkoren ben? Is geloof kiezen of krijgen? Hoe is Gods weg in de bekering? Is eens bekeerd altijd bekeerd? De Dordtse Leerregels willen jou ook wijzen op de dwalingen, die ook vandaag (misschien in een ander jasje) nog steeds actueel zijn. Dit mooi uitgevoerde, geïllustreerde en inhoudsvolle boekje wens ik in de handen van vele jongeren. Ouderen kunnen er wellicht ook van leren, omdat zij wellicht de leerstukken vaak ook als stukken leer hebben ervaren. Dit boekje is geschikt voor persoonlijk gebruik, jeugdvereniging of huisgodsdienst.

Er vanuit gaand, dat iedereen weet waar de Dordtse Leerregels te vinden zijn in onze Bijbels, zal ik daar niet nader op in gaan, maar wel de titels aanreiken, die in dit boekje aan de orde komen.
Straf verdiend; Een uitweg, maar; Verkiezing; Verwerping; Een Borg; Volmaakt offer; Beeld verloren; Niet genoeg; Kracht van Boven; Wedergeboorte; Geloof en geloven; Gebruik de middelen; Verlost van de zonde? Altijd zeker? Genade, een achtervolger.

En achter in dit boekje vind je nog een literatuurlijst voor verder onderzoek.

Op blz. 132 eindigt de bespreking van de Dordtse Leerregels met de volgende passage:

Drie-enige God

De zaligheid is een zaak van de Drie-enige God. Niets van ons komt daarbij. Daarom eindigt het oude boekje uit Dordt met te roemen in deze Drie-enige God: Vader, Zoon en Heilige Geest. Hij moet de eer en heerlijkheid ontvangen. Nu en tot in eeuwigheid. Dat zal zeker zo zijn. Amen. Zal jij daar bij zijn?

Afbeelding