Maatregelen treffen voor zoetwatervoorziening

GOEREE-OVERFLAKKEE – Donderdagavond boog de raad zich over het voorstel van het college om het bestemmingsplan Zoetwatervoorziening gewijzigd vast te stellen en in te stemmen met de nota van zienswijzen. Hiermee wordt een planologisch kader opgesteld voor de ontwikkeling van het plan en de uitvoering van compenserende maatregelen vanwege het Kierbesluit. In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier en daardoor verzilt het westelijk deel van het Haringvliet. Hierdoor vervallen twee inlaatpunten voor zoetwater van het Waterschap, bij het Zuiderdiep en bij de haven van Middelharnis. Voor Evides vervalt het inlaatpunt voor ruw drinkwater in Scheelhoek.

Door Jaap Ruizeveld

Het betekent dat er nieuwe inlaatpunten nodig zijn tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet waar de inname van zoetwater door Rijkswaterstaat gegarandeerd wordt door een nieuw sluisbedieningsprogramma en een meetnet dat de zoutgrens bewaakt. Met de aanleg van een nieuwe zoetwaterverbinding en een nieuwe ondergrondse buis voor drinkwater richting het westelijk eilanddeel wordt de zoetwatervoorziening in stand gehouden.

Oplevering 2018

Deze ontwikkeling past niet in de huidige bestemmingsplannen en daarom was een herziening nodig. Tegen het ontwerpbestemmingsplan zijn vervolgens 6 zienswijzen door grondeigenaren ingediend. Als het bestemmingsplan in werking kan treden starten de uitvoeringswerken die dan uiterlijk in 2018 moeten zijn voltooid. Wanneer het plan is vastgesteld blijft beroep mogelijk bij de afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State.

Haast geboden

Wethouder Markwat informeerde de raad over de iets te wijzigen ligging van het tracé. Door dit nu gelijk mee te nemen wordt voorkomen dat over enige tijd alsnog een planwijziging moet worden aangebracht. Een schets van het nieuwe tracé wordt aan de raad verstrekt. Dit alles heeft te maken met de wens die de gemeente heeft om te onderzoeken of er bijzondere woonvormen kunnen worden gerealiseerd in project Nieuwe Marke. Dat is overigens nog niet concreet, maar de genoemde voorzieningen gaan wel door dat gebied. Rekening moet worden gehouden met het feit dat de plannen van het Waterschap en Evides al klaar zijn en kijkend naar 2018 (het Kier-moment) is nu haast geboden. Het bestemmingsplan dat nu voor besluitvorming bij de raad ligt heeft alleen betrekking op de tracés van kanaal en buisleiding en op de voortgang van de compenserende maatregelen.

Zorgen

De Vos (VKGO) uitte zorgen over het slibdepot in het Haringvliet als er straks sprake is van getij. Wat zijn de gevolgen? Vragen ook op welk punt de inlaat van zoetwater wordt gecontroleerd. C. Grinwis (SGP) vroeg zich af hoe de gemeente zaken kan borgen (denkend aan de agrariërs) ten aanzien van de uitvoerende (andere) overheden. "Wij volgen de ontwikkelingen van de mate van het zout-worden nauwgezet gaf de wethouder aan. Een goed meetpunt kan alleen bij het inlaatpunt zijn. Uitgegaan wordt dat ter hoogte van de haven van Middelharnis de lijn ligt van invloed van het zoute water na de kieropening van de Haringvlietsluizen". Op onderdelen wordt de raad nog nader geïnformeerd.