Bijdrage in kosten voor verbouw politiebureau

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de oordeelvormende fase presenteerde het college het voorstel om aan de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond een bijdrage toe te kennen van 46.000 euro exclusief btw in de kosten voor de verbouwing van het politiebureau/brandweerkazerne aan de Olympiaweg in Sommelsdijk. Het betreft incidentele kosten voor de aanleg van de uitrit en de aanleg van parkeerplaatsen voor vrijwilligers. Unaniem ging de raad akkoord.

Door Jaap Ruizeveld

Vanuit het oogpunt van efficiëntie is destijds besloten de blusgroepen Middelharnis en Sommelsdijk op één locatie aan de Olympiaweg te vestigen. Deze plek past in het spreidingsplan van de brandweer als uitrukpost voor zowel Middelharnis als Sommelsdijk. Hierbij speelde ook, binnen de reorganisatie van de politie, de positie van het politiebureau mee. Door het onderbrengen van de brandweer in het politiebureau is de huisvesting van de politie op het eiland geborgd en kan de samenvoeging van de 2 brandweerkorpsen gestalte krijgen. Er is een contract getekend tussen de Veiligheidsregio en de politie, waarbij de VVR nu eigenaar is van het pand en de politie een meerjarig huurcontract ondertekende.

Hogere kosten

Voor het uitvoeren van de verbouwing van het pand is een begroting opgesteld waarbij bleek dat de kosten hoger zijn dan de middelen van de VVR voor een nieuwe brandweerkazerne. De VVR heeft de gemeente daarom om een incidentele- en structurele bijdrage gevraagd. Naast de gelden voor aanleg van de genoemde voorzieningen zijn er nog de incidentele bouwleges, groot 10.400,- euro. Het college wijst in de argumenten om aan het verzoek (deels) tegemoet te komen o.a. op het maatschappelijk belang voor de handhaving van het politiebureau en de huisvesting van de blusgroep bij de brandweerkorpsen.

Voldoening

De Vos (VKGO), Maliepaard (fractie Maliepaard), Van Alpen (EVV), Kievit (CU) en Van Papeveld( CDA) vertolkten de gevoelens van de gehele raad. Blijdschap dat door deze mogelijkheid de politiepost op het eiland behouden blijft en de brandweer de gewenste accommodatie krijgt. Voor burgemeester en portefeuillehouder Grootenboer derhalve een moment om de positieve reacties met blijheid in ontvangst te kunnen nemen.