Deputatie Dorpsraad Oude-Tonge in gesprek met gemeenteraadsfracties   Foto: Jeanie van Eerten
Deputatie Dorpsraad Oude-Tonge in gesprek met gemeenteraadsfracties Foto: Jeanie van Eerten Foto: Jeanine van Eerten

Presentatie Dorpsraad Oude-Tonge

GOEREE-OVERFLAKKEE - Midden vorig jaar maakte de Dorpsraad Oude-Tonge in een nieuwe formatie een herstart. Donderdagavond presenteerde een aantal leden zich, onder leiding van voorzitter Ben Musters, in de openbare raadsvergadering. Na een bijpraatsessie volgden de genodigden, als gast van de raad, de vergadering.

Door Jaap Ruizeveld

Voorzitter Musters somde in zijn vlotte presentatie diverse punten op waarmee de dorpsraad zich bezighoudt. Een flink lijstje met knelpunten waarvoor hij aandacht vroeg.

Communiceren

Zoals de verkeersveiligheid in de dorpskern. Hij pleitte voor een andere aanrijroute voor vrachtwagens richting het winkelcentrum. Rechtstreeks vroeg Musters aan de burgemeester, nu in het algemeen, om vroegtijdig met dorpsbewoners te communiceren als er op het eiland een noodvoorziening voor vluchtelingen moet worden ingericht. Het verdwijnen van de halte openbaar vervoer aan de Stationsweg wordt in Oude-Tonge sterk betreurd. Ook zijn er zorgen over het aantal windmolens dat op het oostelijk deel van het eiland een plaats krijgt. De dorpsraad zet zich in voor een optimaal functionerend multicultureel centrum Grutterswei. Hiervoor worden allerlei contacten gelegd. Musters vroeg verder aandacht voor groenvoorzieningen en pleitte er voor dat ook starters een kans krijgen in het voormalige gemeentehuis als dat succesvol tot appartementencomplex wordt verbouwd.

Wielerfestijn

De dorpsraad werkt hard aan de uitvoering van een dorpsplan dat in februari nader wordt gepresenteerd. Burgemeester Grootenboer kreeg een eerste document al aangeboden. Gelijktijdig verzekerde zij dat er vroegtijdig en zorgvuldig met eilandbewoners zal worden gesproken indien er een noodvoorziening voor vluchtelingen dient te komen. "Een goed functionerende dorpsraad is voor de plaatselijke samenleving van grote waarde", was de algemene reactie van politici. De leden van de Dorpsraad Oude-Tonge hopen een schakel te kunnen zijn tussen de dorpsgenoten en de gemeente Goeree-Overflakkee. Er staat nogal wat te gebeuren en men wil de stem van Oude-Tonge niet verloren laten gaan. Tenslotte riep Musters allen op om 18 juni naar Oude-Tonge te komen voor een groots festijn dat zal worden georganiseerd in het kader van het Nederlands kampioenschap wielrennen.