"Iedereen krijgt aandacht op zijn of haar eigen niveau"

Vervolg van de voorpagina

In november 2015 zijn twee groepen van start gegaan. De ene groep staat onder leiding van docent Mary van Dongen, de ander onder leiding van docent Sanne Luijendijk. "We hebben er in de klas twee taalvrijwilligers bij om ons te ondersteunen", zegt de eerste. "Dat is prettig, want iedereen krijgt aandacht op zijn of haar eigen niveau. Het niveau verschilt nogal: er zitten echte analfabeten tussen, maar ook mensen die wel wat kunnen lezen en schrijven. Het gaat stapje voor stapje, er is veel persoonlijke begeleiding nodig." Het streven is dat wie meedoet aan het eind van de cursus niveau 1F heeft bereikt. Dat is het taalniveau van basisscholieren aan het eind van groep 8.

Momenteel volgen in totaal 17 laaggeletterden de lessen: tweeënhalf tot drie uur per week. Daar komt binnenkort een groep van Sjaloom Zorg bij. "Druppelsgewijs komen er mensen bij", zegt Ginny van Oudenaren, beleidsadviseur maatschappelijke zaken van de gemeente Goeree-Overflakkee. "We werven cursisten via een flyer, contacten met maatschappelijke organisaties en het onderwijs, en uit ons eigen Werkbedrijf Goeree-Overflakkee (voorheen WEBEGO, red.). We hebben een goede start gemaakt als je in aanmerking neemt dat de drempel voor veel mensen hoog is. Dit jaar gaan we de activiteiten verder uitbreiden."

Meedoen?

De mensen die de stap gezet hebben en de gratis lessen volgen, zijn over het algemeen enthousiast. Ze komen er namelijk achter dat er wat te leren valt, en dat ze lang niet de enige zijn die moeite heeft met lezen en schrijven. Maar er kunnen nog cursisten bij. Wie iemand kent die ook beter wil leren lezen en schrijven, kan meer informatie aanvragen bij Ginny van Oudenaren, via telefoon 14 0187, of Gerdie Schellevis, 0181-315 111. Aanmelden kan ook op die manier.